gethouse logo
Real estate Διαχείριση ακινήτων - Κύρκος & Συνεργάτες
Οπλ. Πουτέτση 22, Ιωάννινα 45333
Τηλ. 26510 71116
e-mail: info@gethouse.gr

Ενοικίαση Ακινήτου

Θέματα ακίνητης περιουσίας

εικόνα άρθρου
Σας αναφέρουμε στη συνέχεια σύντομες συμβουλές όταν βρίσκεστε στην διαδικασία αναζήτησης κάποιου ακινήτου για ενοικίαση:




Συνήθως τα ακίνητα στο κέντρο κάθε πόλης, είναι παλαιότερα και πιο ακριβά, σε σχέση, με τα αντίστοιχα, που βρίσκονται, εκτός κέντρου.
Κάνετε έναν έλεγχο στην τοποθεσία του ακινήτου. Ελέγχετε δηλαδή τη γειτονιά και τι σας παρέχει αυτή (supermarket, τράπεζες, τακτική αστική συγκοινωνία, πρόσβαση στην πανεπιστημιούπολη (εφόσον αναζητάτε φοιτητική κατοικία) κ.λπ.).
Ελέγχετε προσεκτικά το ακίνητο για να διαπιστώσετε τυχόν βλάβες του. Εφόσον υπάρχουν, τις επισημαίνετε στον ιδιοκτήτη, ώστε να τις αποκαταστήσει πριν ξεκινήσετε τη διαμονή σας.

Όταν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την ενοικίαση πρέπει να γνωρίζετε ότι:

Στις μισθώσεις κατοικιών, το μίσθωμα διαμορφώνεται ελεύθερα.
Το ύψος του μισθώματος δεσμεύει και τις δύο πλευρές.
Η μίσθωση κατοικίας ισχύει, τουλάχιστον για τρία χρόνια. Ακόμα και αν έχει οριστεί μικρότερος χρόνος ή ακόμα και αν δεν έχει καθοριστεί χρόνος.
Στην περίπτωση που ο συμβατικός χρόνος έχει οριστεί μικρότερος της τριετίας και δεν υπάρχει συμφωνία αναπροσαρμογής του μισθώματος, για τον υπόλοιπο χρόνο, το καταβαλλόμενο μίσθωμα αυξάνεται, ετησίως.
Η μίσθωση ορισμένου χρόνου λήγει, μόλις περάσει το διάστημα αυτό, χωρίς να απαιτείται κάτι άλλο.
Η μίσθωση αόριστης διάρκειας λήγει, με καταγγελία του ιδιοκτήτη ή του ενοικιαστή. Δε μπορεί όμως να λήξει πριν την παρέλευση της τριετίας.
Το ενοίκιο καταβάλλεται την ημερομηνία, που έχουν συμφωνήσει τα δύο μέρη (ενοικιαστής και ιδιοκτήτης).
Η εγγύησης δεν αποτελεί υποχρέωση του ενοικιαστή. Έχει επικρατήσει, ως μισθωτική συνήθεια. Δεν πηγάζει από το νόμο.
Δεν αποδέχεστε και δεν υπογράφετε όρους, που δεν κατανοείτε ή με τους οποίους δε συμφωνείτε απόλυτα. Υπάρχουν πολλά συμβόλαια ενοικίασης, στα οποία περιέχονται όροι δυσμενείς, για τους ενοικιαστές. Τέτοιους όρους τους διαγράφετε.
Ο ιδιοκτήτης έχει την υποχρέωση να παραδώσει, στον ενοικιαστή το ακίνητο κατάλληλο για τη χρήση που συμφωνήθηκε. Ο ενοικιαστής να το διατηρεί όπως το παρέλαβε κατά τη διάρκεια της μίσθωσης.
Ο ιδιοκτήτης φέρει τα βάρη του ακινήτου.
Ο ιδιοκτήτης αποδίδει, στον ενοικιαστή, τις αναγκαίες δαπάνες, που αυτός έκανε στο ακίνητο.
Ο ενοικιαστής δεν ευθύνεται, για φθορές ή μεταβολές, που οφείλονται, στη συμφωνημένη χρήση.
εικόνα άρθρου

Έτσι, μπορείτε να διεκδικήσετε:
α) να αναλάβει ο ιδιοκτήτης να κάνει, με δικά του έξοδα, τις απαραίτητες επισκευές, στο ακίνητο
β) να αναλάβει ο ιδιοκτήτης να επισκευάσει, με έξοδά του, τις βλάβες που θα προξενούνται, στο σπίτι, στα πλαίσια της συνηθισμένης, από εσάς χρήσης του. Φυσικά, ο ιδιοκτήτης δεν είναι υποχρεωμένος να αποκαθιστά ζημιές, που εσείς προκαλείτε, λόγω κακής χρήσης του ακινήτου.

Αφού συμφωνήσετε, υπογράφετε, γραπτό μισθωτήριο συμβόλαιο και απαιτείτε αντίγραφο θεωρημένο, από την εφορία. Σε καμία περίπτωση, δεν αποδέχεστε προτάσεις για αποδείξεις ενοικίου ή συμφωνητικά, για ποσά διαφορετικά των πραγματικών. Γίνεστε συνένοχοι, σε φοροδιαφυγή του ιδιοκτήτη.
Από την πλευρά σας, ως ενοικιαστές, πρέπει να επιδείξετε συνέπεια, ως προς την καταβολή των μισθωμάτων/ενοικίων, την καλή χρήση του ακινήτου και την εφαρμογή των κανονισμών της οικοδομής.
Η καθυστέρηση καταβολής των δαπανών κοινοχρήστων φέρει τα ίδια αποτελέσματα καθυστέρησης του ενοικίου.
Ο ενοικιαστής, κατά τη λήξη της μίσθωσης, έχει υποχρέωση να αποδώσει το ακίνητο, στην κατάσταση, που το παρέλαβε.
Από 01.01.2008 το χαρτόσημο έχει καταργηθεί για τις κατοικίες.