gethouse logo
Real estate Διαχείριση ακινήτων - Κύρκος & Συνεργάτες
Οπλ. Πουτέτση 22, Ιωάννινα 45333
Τηλ. 26510 71116
e-mail: info@gethouse.gr
Πρέβεζα

Χάρτης

εικόνα άρθρου

Πληροφορίες:
Γεωγραφικό διαμέρισμα: Ήπειρος
Περιφέρεια: Ηπείρου
Περιφερειακή ενότητα: Πρέβεζας
Δήμος: Πρέβεζας
Επίσημος πληθυσμός: 19.042 (2011)
Έκταση: 66.8 km²
Υψόμετρο: 10 m
Ταχυδρομικός κώδικας: 471 00
Τηλεφωνικός κωδικός: (+30) 26820


Η Πρέβεζα είναι η πρωτεύουσα του Νομού Πρεβέζης, πόλη και λιμένας της Ηπείρου. Κατά την απογραφή του 2001 στην πόλη της Πρέβεζας κατοικούσαν 16.321 κάτοικοι, ενώ ο συνολικός πληθυσμός του Δήμου Πρέβεζας ήταν 19.605 κάτοικοι. Από το έτος 2010 με τον Νόμο 3852/2010 "Καλλικράτης" ο Δήμος Πρέβεζας περιλαμβάνει πλέον τους τέως Δήμους Πρέβεζας, Δήμο Λούρου και Δήμο Ζαλόγγου. Άρα, στον κάθετο άξονα εκτείνεται νότια από το λιμάνι Πρέβεζας, βόρεια μέχρι την Χαράδρα του Αχέροντα (Τρίκαστρο) και στον οριζόντιο άξονα δυτικά από το Ιόνιο πέλαγος, ακτή Μονολίθι, μέχρι ανατολικά τη Στεφάνη και το άκρο της χερσονήσου της Λασκάρας. Η Πρέβεζα συνδέεται από το έτος 2002 με το Άκτιο της Αιτωλοακαρνανίας, με την υψηλής τεχνολογίας Υποθαλάσσια σήραγγα Πρέβεζας - Ακτίου

εικόνα άρθρου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ Εφημερίδα espresso

Η παραλία Αλωνάκι και Σκάλα στην Πρέβεζα.
εικόνα άρθρου

Επίγειος παράδεισος

Δεν είναι μόνο τα καταγάλανα νερά του Ιονίου που σε καλούν να τα πιεις στο ποτήρι. Ούτε αρκεί απλώς η φιγούρα των επιβλητικών βουνών της Θεσπρωτίας που κόβουν την ανάσα στη θέα τους. Στον νομό Πρεβέζης οι αμέτρητες ομορφιές παίρνουν τον επισκέπτη… από το χέρι και τον παρασύρουν σε πανέμορφες λιμνοθάλασσες, λείψανα κάστρων και γραφικά σοκάκια χωριών που κρατούν πιστά τις παραδόσεις εδώ και πολλές γενιές.

Τους καλοκαιρινούς μήνες ο νομός μετατρέπεται σε ένα εναλλακτικό θέρετρο για εκείνους που επιδεικτικά γυρίζουν την πλάτη στον συνωστισμό των νησιών. Ψαγμένη νεολαία, οικογένειες με παιδιά και ξένοι τουρίστες με εξερευνητική διάθεση καταφθάνουν για να ανακαλύψουν τον σπουδαιότερο υγροβιότοπο της Ελλάδας, τον Αμβρακικό, να παρατηρήσουν τους αργυροπελεκάνους, τους ερωδιούς και τους τσικνιάδες που χαράσσουν τη δική τους εναέρια πορεία σε ένα πανέμορφο και γαλήνιο τοπίο.

Σε μήκος 60 χιλιομέτρων παραδεισένιοι ορμίσκοι, αμμουδιές και βραχώδη λιμανάκια προκαλούν έκπληξη στους λουόμενους προσφέροντας δυνατότητα για κολύμπι δίπλα σε πυκνά πευκοδάση. Οσοι νομίζουν ότι δεν έχουν πολλές επιλογές για μπάνια διαψεύδονται αμέσως μόλις διασχίσουν την πλούσια ακτογραμμή της περιοχής. Μύτικας, Λίχνο, Κανάλι, Καστροσυκιά, Αρτολίθια, Λούτσα, Αλωνάκι Φαναρίου και πολλές άλλες παραλίες χαρίζουν απλωτές μέσα σε αμόλυντα νερά και φωτογραφικές στιγμές που θα μείνουν ανεξίτηλες στον χρόνο.

Από τα τρία ενετικά κάστρα, του Παντοκράτορα, του Αγίου Αντρέα και του Αγίου Γεωργίου η πανοραμική θέα της πόλης και τα ψηφιδωτά δάπεδα κερδίζουν αμέσως τις εντυπώσεις. Την ίδια στιγμή, μία στάση στη Νικόπολη με το υδραγωγείο, το αρχαίο θέατρο και το μνημείο του Αυγούστου σάς ταξιδεύει πίσω σε μια εποχή που οι Ρωμαίοι είχαν καταλάβει όλον τον κόσμο. Στις περιηγήσεις σας βάλτε στο πρόγραμμα στάσεις σε χωριά όπως η Αμμουδιά που απλώνεται στις όχθες του ποταμού Αχέροντα, η Φιλιππιάδα και τα ορεινά Ανώγεια.

εικόνα άρθρου

Στην περιοχή ξεχωρίζει η κοσμοπολίτικη Πάργα. Σήμα κατατεθέν αποτελούν τα μικρά καταπράσινα νησάκια στην είσοδο του λιμανιού και τα γαλαζοπράσινα νερά στις παραλίες της. Το νησάκι της Παναγιάς, στολίδι της Πάργας, στέκεται σε περίοπτη θέση μέσα στον κόλπο, λες και καλεί τον νεόφερτο να κολυμπήσει μέχρι την ακτή του και να το κατακτήσει. Ο νησιώτικος αέρας που καταφθάνει από τους γειτονικούς Παξούς σε συνδυασμό με τη λαϊκή αρχιτεκτονική συνθέτει ένα μοναδικό σκηνικό. Τη χάρη τους έρχονται να προσθέσουν και τα διώροφα αρχοντικά, οι ασβεστωμένες αυλές από τα κατάλευκα σπίτια και οι ξύλινοι εξώστες που «προσκυνούν» στις εκκλησιές. Τα μπαράκια, οι ψαροταβέρνες και τα κομψά εστιατόρια που ξεφυτρώνουν στο λιμάνι προσδίδουν έναν αέρα πολυτέλειας και ικανοποιούν τα γούστα ακόμη και των πιο δύσκολων επισκεπτών.

Βέβαια, η Πάργα δεν θα είχε την ίδια μαγεία χωρίς το κάστρο της, που επιτηρεί από τον λόφο τον σφυγμό της πόλης. Χτίστηκε τον 14ο αιώνα με τη βοήθεια των Νορμανδών και μετά τις αλλεπάλληλες καταστροφές πήρε την τελική μορφή του από τους Ενετούς. Ανηφορίζοντας για το ψηλότερο σημείο ο δρόμος ίσως σας φανεί κουραστικός, ωστόσο η απέραντη θέα στο Ιόνιο πέλαγος θα ανταμείψει τον κόπο σας.

Οσο για τις παραλίες, είναι απλώς εκτός συναγωνισμού! Επισκεφτείτε τον Αϊ Γιαννάκη, την παραλία Βάλτου, το Κρυονέρι, το Σαρακήνικο για να ευχαριστηθείτε κολύμπι σε ήρεμα και πεντακάθαρα νερά ενώ, εάν είστε λάτρης των καταδύσεων, θα έχετε την ευκαιρία να βουτήξετε γύρω από το κάστρο της Πάργας και τη νησίδα Αγιος Νικόλαος.

Μία από τις προτεινόμενες εκδρομές είναι στο βόρειο τμήμα της Πάργας, όπου εμφανίζεται το χωριό Ανθούσα χτισμένο κοντά στο Κάστρο του Αλή Πασά. Εκεί, αφού περπατήσετε στα περιβόλια, σας περιμένει ένας εντυπωσιακός καταρράκτης. Από τους πιο παραδοσιακούς οικισμούς είναι η Αγιά και το χωριό της Αγίας Κυριακής με τα πέτρινα σπίτια που αγναντεύουν τον κόλπο του Αϊ Γιαννάκη.

ΓΕΥΣΕΙΣ. Οι τοπικές νοστιμιές χορταίνουν την όρεξη σε κάθε στέκι του νομού Πρεβέζης. Τα ψαρικά έχουν την τιμητική τους στην παραλία Καναλίου στον «Αίολο» και τον «Μυριούνη», ενώ για παραδοσιακή κολοκυθοτυρόπιτα και νοστιμότατες σουπιές προτιμήστε την «Ψάθα» στην Πρέβεζα. Επίσης, αναζητήστε λαδόπιτα, σαρδέλες ψητές και υπέροχα γλυκά ταψιού στα εστιατόρια και τα ουζερί. Στην Πάργα για μεσογειακή κουζίνα επισκεφτείτε το «Castello», αλλά για ολόφρεσκη αστακομακαρονάδα κάντε την παραγγελία σας στο «Rudis Bar & Restaurant».


- Επισκεφτείτε τον ποταμό Αχέροντα για να θαυμάσετε τη δενδρώδη βλάστηση από ιτιές και ασημόλευκες, καθώς και το ρακοβότανο, τη λουίζα, την κραμπουτσάνα και τον «κρίνο της θάλασσας».
- Περάστε από τη μονή Αγίας Πελαγίας που βρίσκεται στα νότια του οικισμού Καστροσυκιάς, χτισμένη στην ελαιόφυτη πλαγιά που εκτείνεται από τις παρυφές του οικισμού προς το Ιόνιο πέλαγος.
- Για αξέχαστο κολύμπι νοικιάστε σκάφος από την Πάργα και περιηγηθείτε στις θαλάσσιες σπηλιές στον κόλπο του Νύχνου, αλλά και στη σπηλιά της Αφροδίτης με τα γαλαζοπράσινα νερά.
- Κάντε ημερήσια κρουαζιέρα στους Παξούς που απέχουν μόνο 12 ναυτικά μίλια από την Πάργα, κολυμπήστε στις παραδεισένιες παραλίες και δοκιμάστε φρέσκο ψάρι στο εστιατόριο «Τακ Ατάκα» στο Γάιο.
- Το βράδυ πιείτε ένα γευστικό κοκτέιλ και λικνιστείτε στους μουσικούς ρυθμούς του «Veranda» caf?-bar-club στην Πάργα.
- Οι τολμηροί δοκιμάστε αλεξίπτωτο βουνού και ελεύθερη ιππασία στην ύπαιθρο.

ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ Εφημερίδα espresso



Γεωγραφία

Γεωγραφικά, η πόλη Πρέβεζα βρίσκεται σε στρατηγική θέση στο κέντρο της παράλιας βορειοδυτικής Ελλάδας και είναι γνωστή για την αρχαία Νικόπολη, το ποτάμι του Αχέροντα και το νεκρομαντείο αλλά και για τις παραλίες της Παντοκράτορας, Αλωνάκι, Μονολίθι κ.λπ. Βρίσκεται στο νότιο άκρο του νομού που έχει σφηνοειδή μορφή και καταλήγει σε μια χερσόνησο με δύο σκέλη που φράζει την είσοδο του Αμβρακικού Κόλπου. Στον όρμο που σχηματίζεται από τα δύο σκέλη εισχωρεί το ακρωτήριο Ακρί του Ακτίου της Αιτωλοακαρνανίας που απέχει από την προβλήτα του λιμανιού της Πρέβεζας μόνο 600 μέτρα. Στο ανατολικό σκέλος (χερσόνησος του Αγίου Θωμά) βρίσκονται οι παραδοσιακοί μικροί παραθεριστικοί οικισμοί των κατοίκων της πόλης, χαρακτηριστικό που μπορεί να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί κατάλληλα στις σημερινές συνθήκες. Η πόλη παρέχει πρόσβαση στις ακτές του Ιονίου αμμώδεις εκτάσεις και παραλίες συνολικής έκτασης πάνω από 50 χιλιομέτρων, σε ελάχιστη απόσταση από τον οδικό άξονα Πρέβεζας-Ηγουμενίτσας, οι οποίες δεν έχουν μέχρι στιγμής τύχει εκμετάλλευσης. Επίσης, παρέχεται πρόσβαση στον Αμβρακικό Κόλπο, με τις πολυάριθμες λιμνοθάλασσες στη βόρεια πλευρά του. Επίσης, οι κοντινές εκβολές των ποταμών Λούρου και Αράχθου παρουσιάζουν οικολογικό ενδιαφέρον. Νοτίως της Πρέβεζας βρίσκεται η Αιτωλοακαρνανία και το νησιωτικό συγκρότημα της Λευκάδας. Στα βορειοδυτικά, μικροί παραθαλάσσιοι ημιορεινοί οικισμοί. Επίσης, η Πάργα, παραδοσιακό θέρετρο βρίσκεται σε απόσταση μίας ώρας οδικώς. Η ίδια η πόλη φέρει έντονα τα ίχνη της ιστορικής της διαδρομής: Στην πόλη υπάρχουν τρία κάστρα και οχυρωματική τάφρος του Αλή Πασά (έχει μπαζωθεί το 1992, δεν υφίσταται πλέον), διατηρητέα κτίσματα, ενώ σε μικρή απόσταση βρίσκεται το Φρούριο του Ακτίου και το Κάστρο του Παντοκράτορα. Άλλα κοντινά αξιοθέατα είναι η Ρωμαϊκή Νικόπολη, η αρχαία Κασσώπη στη νότια πλευρά του Ζαλόγγου και το Νεκρομαντείο στις εκβολές του Αχέροντα. Υλικά από τη Νικόπολη χρησιμοποιήθηκαν για οικοδομικές δραστηριότητες στην πόλη αρκετά από τα οποία σώζονται στο Φρούριο του Παντοκράτορα και στο επιθαλάσσιο τείχος από τα Παλιοσάραγγα ως τον Αη-Γιώργη, ενώ το άλλο τμήμα του τείχους αυτού καταστράφηκε από την κατασκευή της σημερινής προκυμαίας. Από τα σημαντικότερα ιστορικά ίχνη είναι τα τρία φρούρια (του Αγίου Γεωργίου, του Αγίου Ανδρέα και της Λασκάρας), τα Παλιοσάραγα που δεν διατηρούνται παρά μόνο γεωμετρικά (είναι στρατόπεδο όπως και τα δύο Φρούρια, ο Ανατολικός Προμαχώνας στη Βρυσούλα και άλλα μικρότερα. Η Ρωμαϊκή Νικόπολη (δίπλα στην Πρέβεζα) από την οποία διασώζονται σημαντικά ευρήματα, στα 1000 περίπου χρόνια της ζωής της, ήταν μια από τις πιο λαμπρές μεγαλουπόλεις της περιοχής. Με θέατρα, ωδεία, στάδια, λουτρά, γυμνάσια, υδραγωγεία και κάθε είδους υποδομή στην ακμή της είχε πληθυσμό περίπου 150.000 κατοίκους με τις μετρήσεις της ΙΒ Εφορείας Αρχαιοτήτων μέσω Google Earth.

εικόνα άρθρου

Πληθυσμός

Τα στοιχεία που περιέχονται στον παρακάτω πίνακα αναφέρονται στην Δημοτική κοινότητα Πρεβέζης με έκταση 31,5 τ.χλμ. και περιλαμβάνει τους οικισμούς Πρέβεζα, Άγιος Θωμάς, Καλαμίτσι, Νεοχώρι και Ψαθάκι. Τα διοικητικά όρια του Δήμου Πρεβέζης διευρύνθηκαν με τα σχέδια Καποδίστριας (1998) και Καλλικράτης (2010). Οι απογραφές 1940-1981 αναφέρονται σε πραγματικό πληθυσμό και οι επόμενες σε μόνιμο.

Ιστορική εξέλιξη πληθυσμού της Πρέβεζας.

Έτος - Πληθυσμός
1940 - 10.056
1951 - 12.296
1961 - 12.865
1971 - 12.973
1981 - 13.624
1991 - 15.829
2001 - 18.289
2011 - 20.795

εικόνα άρθρου

Πως να έρθω στην Πρέβεζα;

Με αυτοκίνητο

Χιλιομετρικές αποστάσεις από:

Αθήνα: 390 χλμ
Θεσσαλονίκη: 370 χλμ
Αεροδρόμιο Ακτίου: 7 χλμ
Λιμάνι Ηγουμενίτσας: 67 χλμ
Αρχαίο Νεκρομαντείο: 25 χλμ
Λιμάνι Πάτρας: 190 χλμ
Λευκάδα: 42 χλμ
Κέρκυρα: 67 χλμ μέχρι Ηγουμενίτσα και στη συνέχεια 1 ½ ώρα με πλοίο.

εικόνα άρθρου

Πως θα μετακινηθώ;

Με Λεωφορείο

Τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ είναι συχνά προς και από την Αθήνα, Θεσσαλονίκη, κωμοπόλεις του νομού, πόλεις της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και την Πάτρα.

Εκδοτήρια Εισιτηρίων: 26820 22213
Τουριστικό Γραφείο: 26820 61315

Με αεροπλάνο

Αεροδρόμιο Πρέβεζας Άκτιο (PVK)

Ο Κρατικός Αερολιμένας Πρέβεζας στο Άκτιο βρίσκεται σε απόσταση 7χμ. από την Πρέβεζα.
Το αεροδρόμιο εξυπηρετείται από τις αεροπορικές εταιρείες Olympic Air, Air Berlin σε μόνιμη βάση, και από τις Austrian Airlines, Thomas Cook Airlines UK, bmi, Monarch Airlines, transavia.com, Sky Work Airlines,Thomson Airways, Finnair, Viking Airlines, Jat Airways το καλοκαίρι.
Το αεροδρόμιο της Πρέβεζας προσφέρει 2 γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων.
Ταξί μπορούν να σας μεταφέρουν από και προς τον αερολιμένα. Συνήθως θα υπάρχουν κάποια που θα περιμένουν στις προγραμματισμένες αφίξεις των πτήσεων, αλλά καλό είναι να καλέσετε κάποιο Ραδιοταξί.

εικόνα άρθρου

Με ιδιωτικό σκάφος

Άκτιο Marine - τηλ.: 26820.61.305

Cleoratra marina - τηλ.: 26820.23.015

Preveza marine - τηλ.: 26820.24.305

εικόνα άρθρου




εικόνα άρθρου
Παραλίες

Όλες οι Παραλίες στη Πρέβεζα είναι ευρύτερα γνωστές για την καθαρές τους αμμουδιές, με δροσερά νερά και κατα κόρον οργανωμένες σε ακτίνα 60 χλμ. Όρμοι, χερσόνησοι, κόλποι, αμμουδιές και βράχια εναλλάσσονται αρμονικά. Τα δάση με τα πεύκα φτάνουν μέχρι στις γεμάτες από κόσμο παραλίες, δημιουργούν το ιδανικό δίπολο ήλιος - σκιά. Μέχρι και σήμερα παραμένουν αναλήωτες χωρίς την ανθώρπινη παρέμβαση διατηρώντας το φυσικό τους κάλλος και είναι έτοιμες να υποδεχτούν χιλιάδες επισκέπτες και παραθεριστές. Είναι φιλικές τόσο για οικογένειες, ρομαντικές για ζευγάρια και ασφαλείς για τους ηλικιωμένους.

Στη περιοχή Πρέβεζας κυρίαρχο σημείο των επισκεπτών είναι οι καταγάλανες παραλίες. Άλλες μικρές άλλες μεγαλύτερες εκτείνονται σε όλη την πλευρά του Ιονίου. Μερικές είναι :η παραλία της Κυανής Ακτής στην πόλη της Πρέβεζας ,η παραλία Παντοκράτορα και η παραλία "Αλωνάκι" 2 χλμ. έξω από την Πρέβεζα ,η χιλιομετρικά τεράστια εξωτική παραλία "Μονολίθι" 10 χιλιόμετρα από την πόλη και ακολουθούν οι παραλίες Καναλίου ,Καστροσυκίας, Λυγίας, Βράχου, Λούτσας, Αλωνάκι Δ.Φαναρίου, Κερέτζας, Αμμουδία, Λύχνου, Βάλτου Πάργας, Σαρακήνικου κ.α μικρότερες.

Παραλία Αλωνάκι (Φαναρίου) Πάργας

εικόνα άρθρου

Από τα ομορφότερες παραλίες του Ν.Πρέβεζας με κρυστάλλινα διαυγή νερά και ψιλό βότσαλο περιτριγυρισμένη από βράχια σε ένα καταπράσινο τοπίο. Πολύ κοντά βρίσκεται το Νεκρομαντείο.

Πρόσθετες Πληροφορίες

Από Πρέβεζα: 33 χμ
Βάθος νερών: Ρηχά (Ομαλά)
Πρόσβαση: Με τα πόδια, Άσφαλτος, Με λεωφορείο, Με σκάφος
Υπηρεσίες: Πάρκινγκ, Καντίνα

Παραλία Κερέντζα (ή όρμος του Οδυσσέα)

εικόνα άρθρου

Παραλία Κερέντζα (ή όρμος του Οδυσσέα). Στην παραλία υπάρχει μικρό λιμανάκι και γλίστρα για σκάφη. Στο βάθος φαίνεται η Αμμουδιά !
Παραλία Κερέντζα Φαναρίου-Πρέβεζας

Από Πρέβεζα: 35 χμ
Βάθος νερών: Ρηχά
Πρόσβαση: Με τα πόδια, Άσφαλτος, Με λεωφορείο, Με σκάφος
Υπηρεσίες: Κάμπιγκ για τροχόσπιτα, Πάρκινγκ, Καντίνα


Παραλία Σκάλα

εικόνα άρθρου

Παραλία Σκάλα. Στην παραλία υπάρχει μια αυτοσχέδια σχεδόν σκάλα που κατεβαίνεις στην παραλία . Βρίσκεται ανάμεσα απο το αλωνάκι και την Κερέντζα στην περιοχή Βαλανιδοράχης. Μικρή παραλία μέσα σε δάσος χωρίς υποδομές για λάτρεις της φύσης
Παραλία Σκάλα Φαναρίου-Πρέβεζας

Από Πρέβεζα: 34 χμ
Βάθος νερών: Ρηχά
Πρόσβαση: Με λεωφορείο, Με σκάφος


Παραλία Αγριλιές - Ριζά Πρέβεζας

εικόνα άρθρου

Η παραλία Αγριλιές βρίσκεται στο χωριό Ριζά Πρέβεζας.

Από Πρέβεζα: 45 χλμ.
Βάθος νερών: Βαθιά (Ομαλά)
Πρόσβαση: Με τα πόδια, Άσφαλτος, Με λεωφορείο, Με σκάφος


Παραλία Αμμουδιά (Φαναρίου) Πάργας

εικόνα άρθρου

Από Πρέβεζα: 33 χμ
Βάθος νερών: Ρηχά (Ομαλά)
Πρόσβαση: Με τα πόδια, Άσφαλτος, Με λεωφορείο, Με σκάφος
Υπηρεσίες: Πάρκινγκ, Ντους, Καντίνα

Παραλία Βράχου-Λούτσας

εικόνα άρθρου

Μια από τις εντυπωσιακότερες παραλίες του νομού Πρεβέζης και της Ελλάδα γενικότερα. Ο συνδυασμός με το πράσινο, τη χρυσή άμμος και τα γαλαζοπράσινα νερά, σου αφήνει την καλύτερη εντύπωση και σε προετοιμάζει για μια αξεπέραστη απόδραση .

H παραλία του Βράσχου-Λούτσας, έχει συνολικό μήκος 6 χλμ. συνεχόμενης αμμουδιάς, και με κοντινή απόσταση από Πρέβεζα και Πάργα θεωρείται από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Τα τελευταία χρόνια η αλματώδης τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, με κατασκευή πολυτελών καταλυμάτων, ενοικιαζόμενα δωμάτια, καφετέριες και εστιατόρια, έχοντας τη δυνατότητα να κάνεις εκεί ολοκληρωμένες διακοπές αγκαλιά με το Ιόνιο

Τα νερά της παραλίας είναι κυρίως ρηχά σε προς τη μεριά της Λούτσας και ομαλά βαθιά απο την πλευρά του Βράχου , γεγονός που την καθιστά ιδανική για δεινούς κολυμβητές αλλά και οικογένειες με παιδιά.

Η παραλία έχει πρόσβαση με Ι.Χ. αυτοκίνητο, λεωφορείο, σκάφος και με τα πόδια

Πληροφορίες: Λιμεναρχείο-Λιμενάρχης / Τηλέφωνο: 2682-28854 Πρέβεζα


Από Πρέβεζα: 28 χλμ.
Βάθος νερών: Βαθιά (Απότομα)
Πρόσβαση: Με τα πόδια, Άσφαλτος, Με λεωφορείο, Με σκάφος
Υπηρεσίες: Πάρκινγκ, Ντους, Καντίνα

Παραλίες στη Πάργα

εικόνα άρθρου

Οι Πάργα φημίζεται για τις παραλίες που μπορεί να απολαύσει ο επισκέπτης. Ο Βάλτος, το Κρυονέρι, ο Αϊ Σώστης, ο Λίχνος, το Σαρακίνικο και ο Αϊ Γιαννάκης είναι οι πιο δημοφιλείς παραλίες της Πάργας,όπου συγκεντρώνουν χιλιάδες παραθεριστές που θέλουν να απολαύσουν τα νερά της Πάργας.

Αμμώδεις παραλίες στην Πάργα

Στο νησάκι της Παναγιάς, το οποίο είναι προσβάσιμο με βάρκα, υπάρχει μια υπέροχη μικρή παραλία. Πίσω από το κάστρο υπάρχει η παραλία του Βάλτου. Άξια προσοχής είναι και η παραλία του Κρυονερίου που βρίσκεται μέσα στην πόλη της Πάργας. Πίσω από την παραλία του Κρυονερίου βρίσκεται ο Λύχνος, εκεί υπάρχει η περίφημη Γαλάζια σπηλιά στην οποί η επισκέπτες φτάνουν με βάρκα.



ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ
Αστυνομία 26840 31222
Λιμεναρχείο 26840 31227
Δημαρχείο 26843 60300
Ιατρικό κέντρο 26843 600000
ΚΤΕΛ 26840 31218



Πάργα: Παραλία Βάλτου

εικόνα άρθρου

Ο Βάλτος είναι γνωστός για την αμμουδιά του και άξια θεωρείται το διαμάντι της Πάργας. Πολύ κοντά στη Πάργα, γύρω στα 5 χιλιόμετρα κατεβαίνοντας το λόφο πίσω από το Κάστρο της Πάργας συναντάτε την παραλία του Βάλτου.

Η παραλία του Βάλτου είναι η μεγαλύτερη παραλία της Πάργας με ακτογραμμή που προσεγγίζει τα 3 Km. Βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον εντυπωσιακό βράχο που είναι χτισμένο το κάστρο της Πάργας , στο πίσω μέρος της.

Τα καθαρά και ήρεμα νερά καθώς και η μικρή απόσταση από την Πάργα έχει σαν αποτέλεσμα να συγκεντρώνει πλήθος λουομένων. Καλύπτεται από άμμο και από βότσαλα, είναι σχετικά ασφαλής καθώς περιβάλλεται από τον όρμο του κάστρου της Πάργας και τον όρμο της Παναγίας της Βλαχέρνας, ενώ το μεγάλο μήκος της ακτογραμμής επιτρέπει την φυσική ανανέωση του νερού χωρίς την ύπαρξη δυνατών ρευμάτων.

Τέλος ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει πλήθος από θαλάσσια σπορ ενώ γύρω από αυτή λειτουργούν ξενοδοχειακές μονάδες, πλήθος μονάδων ενοικιαζόμενων δωματίων, γραφικές ταβέρνες και μίνι μαρκετ .

Αξίζει να δείτε:

Το μοναστήρι της Αγίας Βλαχέρενας .

Το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Σπυρίδων, που βρίσκεται στο τέλος τής αμμουδιάς.

Το μικρό λιμανάκι στο τέλος του Βάλτου με τις ψαρόβαρκες

Αξίζει να κάνετε:

Όλα τα θαλάσσια σπόρ όπως (Κολύμβηση, Αλεξίπτωτο θαλάσσης, θαλάσσιο σκι, Ιστιοπλοΐα με μικρά σκάφη, καταδύσεις, Surfing και άλλα πολλά).

Πως μπορεί να πάει κανείς;

Μπορεί να την επισκεφτεί κανείς, με αυτοκίνητο, με βαρκάκια που αναχωρούν από την προβλήτα της Πάργας καθώς και με τα πόδια, η ακόμη και νοικιάζοντας ένα μηχανάκι η και ποδήλατο

Από Πρέβεζα: 60 χλμ, 500 μ. από Πάργα
Βάθος νερών: Βαθιά (Ομαλά)
Πρόσβαση: Με τα πόδια, Άσφαλτος, Με λεωφορείο, Με σκάφος
Υπηρεσίες: Πάρκινγκ, Ντους, Καντίνα

Πάργα: Παραλία Κρυονέρι

εικόνα άρθρου

Το Κρυονέρι, εκτείνεται ουσιαστικά στη κεντρική αμμουδιά της Πάργας , βρίσκεται μέσα στη πόλη, πολύ κοντά στο κέντρο και την άγκυρα, το σήμα κατατεθέν της Πάργας. Η αμμουδιά βρίσκεται κάτω από τους πολύσχναστους δρόμους.
Είναι η κεντρική παραλία της Πάργας και βρίσκεται μέσα στην Πάργα και απέχει μόλις λίγα μέτρα μακριά από το κέντρο και την προβλήτα της Πάργας. Ακριβώς απέναντι και σε απόσταση μερικών μέτρων είναι το πανέμορφο και γραφικό νησάκι τής Πανάγιας, που κάποιος μπορεί να το επισκεφτεί ακόμη και κολυμπώντας.

H παραλία του Πίσω Κρυονέρι, είναι κοντά στην πίσω πλευρά της κεντρικής παραλίας Κρυονέρι. Πρόκειται για μια ήσυχη, γραφική και μικρή παραλία, σχεδόν καθ’ όλη την καλοκαιρινή περίοδο. Βρίσκεται ακριβώς πίσω από τον λόφο του Αγίου Αθανασίου, στην κορυφή υπάρχει και το ομώνυμο εκκλησάκι.

Το νησάκι τής Πανάγιας, που βρίσκεται σε απόσταση μόλις λίγων λεπτών ,αν νοικιάσετε ένα ποδήλατο θαλάσσης.Καθώς και τις πολύ μικρές και απόμερες αμμουδιές της περιοχής που είναι κρυμμένες πίσω από τα βράχια. Επίσης μπορείτε να κάνετε μια στάση για βουτιά μπροστά από τούς επιβλητικούς βράχους : Σκορδάς και Κρεμμυδάς


Από Πρέβεζα: 60 χλμ, 100 μ. από Πάργα
Βάθος νερών: Βαθιά (Ομαλά)
Πρόσβαση: Με τα πόδια, Άσφαλτος, Με λεωφορείο, Με σκάφος
Υπηρεσίες: Πάρκινγκ, Ντους, Καντίνα

Πάργα: Παραλία Λίχνος

εικόνα άρθρου

Η παραλία του Λύχνους είναι μια από τις ομορφότερες και πλέον δημοφιλής αμμουδιές της Πάργας, βρίσκεται μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο . Απέχει 4 Km μακριά από την Πάργα. Περιβάλλεται από το πράσινο του βουνού και από τους ελαιώνες της Πάργας και σε συνδυασμό με τα καταγάλανα και τα κρυστάλλινα νερά την κάνουν την μία από τις πιο αγαπημένες και ξεχωριστές παραλίες της Πάργας.

Ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει πλήθος από θαλάσσια σπορ (όπως , Θαλάσσιο σκι, αλεξίπτωτο θαλάσσης, καταδύσεις, ψάρεμα, τζετ σκι, wind surfing) ενώ γύρω από αυτή λειτουργούν ξενοδοχειακές μονάδες, πλήθος μονάδων ενοικιαζόμενων δωματίων, γραφικές ταβέρνες και Mini Market.

Αξίζει να δείτε:

Την σπηλιά τής Αφροδίτης (λέγεται στην μυθολογία, ότι εκεί κολυμπούσε η θεά Αφροδίτη) .

Αξίζει να κάνετε:

Όλα τα θαλάσσια σπόρ όπως (Κολύμβηση, Αλεξίπτωτο θαλάσσης, θαλάσσιο σκι, Ιστιοπλοΐα με μικρά σκάφη, καταδύσεις, Surfing και άλλα πολλά).

Πως μπορεί να πάει κανείς;

α. Mε καϊκι από την προβλήτα της Πάργας.

β. Με αυτοκίνητο ,όπως έρχεστε στην Πάργα από Πρέβεζα ή Ηγουμενίτσα ,αφού περάσετε το χωριό Αγία Κυριακή και πριν την είσοδο σας στην Πάργα στρίβετε αριστερά (υπάρχουν σχετικές πινακίδες για την παραλία του Λύχνου).

Όταν εξέρχεστε από την Πάργα η αμμουδιά είναι περίπου 4 χιλιόμετρα στα δεξιά σας.

Από Πρέβεζα: 60 χλμ, 3χλμ από Πάργα
Βάθος νερών: Βαθιά (Ομαλά)
Πρόσβαση: Με τα πόδια, Άσφαλτος, Με λεωφορείο, Με σκάφος
Υπηρεσίες: Πάρκινγκ, Καντίνα


Πάργα - Αϊ Γιαννάκης

εικόνα άρθρουεικόνα άρθρου

Η παραλία του Άι Γιαννάκη βρίσκεται αρκετά πριν από την Πάργα. Θα τη βρείτε αν στρίψετε αριστερά προς τη θάλασσα, στα μισά περίπου της διαδρομής από τη διασταύρωση της εθνικής Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας με το δρόμο για Πάργα, μέχρι την Αγία Κυριακή (χωριό πριν την Πάργα).
Δεν είναι μεγάλη παραλία και ο γιαλός της είναι όλο βότσαλα μικρά και μεγαλύτερα όπως και ο βυθός της. Την προτιμάει όμως αρκετός κόσμος γιατί είναι ήσυχη και τα νερά της πεντακάθαρα.
Πάνω από την παραλία υπάρχει και μια καντίνα με τραπεζάκια για καφέ ή φαγητό της ώρας. Λοιπόν με το που κατεβαίνετε το δρόμο και φτάνετε στο τέλος του, θα βρείτε χώρο για το αυτοκίνητό σας στο πάρκινγκ πάνω από την καντίνα. Ίσως να πετύχετε και σκιά μάλιστα μιας και τα δεντράκια που φυτεύτηκαν εκεί γι' αυτό το σκοπό έχουν μεγαλώσει αρκετά πια. Μόλις αποβιβαστείτε κατεβαίνετε για την παραλία περνώντας από την καντίνα.

Από Πρέβεζα: 53 χλμ, 5χλμ από Πάργα
Βάθος νερών: Βαθιά (Ομαλά)
Πρόσβαση: Άσφαλτος, Με σκάφος
Υπηρεσίες: Πάρκινγκ, Καντίνα



Παραλία Σαρακήνικο

εικόνα άρθρου

Το Σαρακήνιο, βρίσκεται περίπου 20 χλμ, από το κέντρο της Πάργας αλλά σας ανταμείβει η ομορφιά της παραλίας. Πεντακάθαρα νερά, ψιλή άμμος και ήρεμια, συνθέτουν το ιδανικό σκηνικό για ήσυχες διακοπές.
Μια από τις ομορφότερες παραλίες της Πάργας, βρίσκεται 12 km από την Πάργα, μετά το χωριό Αγιά, μπορείτε να πάτε και με καραβάκι από την προβλήτα της Πάργας. Νερά καταγάλανα και πεντακάθαρα και ένας υπέροχος ελαιώνας συνθέτουν ένα μοναδικό τοπίο. Κολύμπι, βόλτες με θαλάσσια ποδήλατα και κανό αλλά και ψάρεμα και καταδύσεις για παρατήρηση του βυθού είναι μερικά, μόνο από όσα μπορεί να κάνει κανείς.

Από Πρέβεζα: 60 χλμ, 2χλμ από Πάργα
Βάθος νερών: Βαθιά (Ομαλά)
Πρόσβαση: Με τα πόδια, Άσφαλτος, Με λεωφορείο, Με σκάφος
Υπηρεσίες: Πάρκινγκ, Καντίνα


Πρέβεζα: Παραλία Αλωνάκι

εικόνα άρθρου

Η παραλία Αλωνάκι βρίσκεται στην Πρέβεζα σε απόσταση μόνο 2 χιλιομέτρων από την πόλη και κοντά στον οικισμό Παντοκράτωρα.

Πρέβεζα: Παραλία Αρτολίθια

εικόνα άρθρου

Η παραλία Αρτολίθια παρουσιάζει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την φύση της.

Πρέβεζα: Παραλία Κανάλι

εικόνα άρθρου

Η παραλία Κανάλι βρίσκεται πολύ κοντά από την Πρέβεζα ( 8χλμ) και απέχει περίπου 500 μέτρα απο το Μύτικα.

Πρέβεζα: Παραλία Καστροσυκιάς

εικόνα άρθρου

Ουσιαστικά είναι η συνέχεια της παραλίας του Καναλίου. Οργανωμένη παραλία με κατάλληλη υποδομή για θαλάσσια σπορ ( αλεξίπτωτο , kite-surfing, ιστιοφόρα ) .

Πρέβεζα: Παραλία Κυανή Ακτή


Η παραλία της Πρέβεζας μόλις λίγα μέτρα από το κέντρο. Το δάσος που αγκαλιάζει την παραλία δίνει την κατάλληλη σκιά και δροσιά για τους μικρούς και μεγάλους επισκέπτες της ακτής. Πλέον έχει δρομολογηθεί και αναπτυξιακό πρόγραμμα για ανάδειξη της παραλίας.

Πρέβεζα: Παραλία Λυγιά

εικόνα άρθρου

Η παραλία Λυγιά Πρέβεζας είναι ουσιαστικά πανέμορφοι κόλποι με βράχους που διακόπτουν την αμμουδιά στους πρόποδες του δάσους του Λεκατσά με τον ομώνυμο βυζαντινό ναό και την μοναδική πανοραμική θέα προς το Ιόνιο πέλαγος. Πιο δίπλα και πάνω στον καταπράσινο λόφο στέκει το κάστρο Ρηνιάσσας.

Πρέβεζα: Παραλία Μονολίθι

εικόνα άρθρου

Η παραλία Μονολίθι είναι μόλις 8 χλμ από το κέντρο της Πρέβεζας και πλέον το hot spot του καλοκαιριού.

Πρέβεζα: Παραλία Μύτικα

εικόνα άρθρου

Η παραλία Μύτικα είναι στην έξοδο της Πρέβεζας μόλις 4 χλμ από το κέντρο. Μαγευτική παραλία, ροματική διάθεση και ένα κοσμοπολίτικο περιβάλλον με ξενοδοχειακές μονάδες και καταλύματα συνθέτουν την καλύτερη εικόνα για παραθερισμό στο Μύτικα. Σε κοντινή απόσταση από το Μύτικα βρίσκεται η αρχαία Νικόπολη ενώ η παραλία αποτελείται από μικρές και μεγάλες, άλλες με άμμο και άλλες με βράχια.


εικόνα άρθρου
εικόνα άρθρου
εικόνα άρθρου