gethouse logo
Real estate Διαχείριση ακινήτων - Κύρκος & Συνεργάτες
Οπλ. Πουτέτση 22, Ιωάννινα 45333
Τηλ. 26510 71116
e-mail: info@gethouse.gr

Tουριστικές επενδύσεις 5 δισ.

Χρήσιμα Στοιχεία

ΣΥΝΘΕΤΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ
Οι τουριστικές επενδύσεις 5 δισ. ευρώ που θα μετατρέψουν την Ελλάδα σε... Μονακό.

εικόνα άρθρου

Σήμα για μεγάλες επενδύσεις στο τουριστικό real estate που θα ξεπεράσουν τα 5 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια, δίνει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο που αφορά τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα.
Πρόκειται ουσιαστικά για την ενεργοποίηση του θεσμού των condo hotels, δηλαδή σύνθετων αναπτύξεων που περιλαμβάνουν μια σειρά από χρήσεις με κεντρικό στοιχείο τις πολυτελείς εξοχικές κατοικίες.
Στόχος της κυβέρνησης και των τουριστικών παραγόντων είναι η προσέλκυση ξένων επενδυτών που θα αλλάξουν τον χάρτη της Ελλάδας ώστε η αγορά να περάσει από την εποχή των... rooms to let στις επιπλωμένες τουριστικές κατοικίες που θα μπορούν να πωληθούν ή και να μισθωθούν για πολλά χρόνια. Στόχος επίσης είναι να μετατραπεί η Ελλάδα σε τουριστικό προορισμό για εκατομμύρια επισκέπτες απ' όλον τον κόσμο που αναζητούν καλό προϊόν στη χώρα μας, είτε για να ενοικιάσουν είτε για να αγοράσουν.

εικόνα άρθρου
Αστέρας Βουλιαγμένης

Ξένοι και Ελληνες «παίκτες» στον χώρο του τουριστικού real estate είναι έτοιμοι να τοποθετηθούν στην ελληνική αγορά, μόλις αρθούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια.
Επενδυτικά σχέδια που μπορούν να μετατρέψουν τη χώρα στο καλύτερο θέρετρο της Μεσογείου βρίσκονται εδώ και χρόνια στα συρτάρια και αναμένεται τα επόμενα χρόνια να υλοποιηθούν. Αλλωστε, οι προοπτικές του ελληνικού τουρισμού είναι ευοίωνες, ενώ αυξάνεται το ενδιαφέρον για την απόκτηση παραθεριστικών κατοικιών από Αμερικανούς, Βορειοευρωπαίους, Κινέζους, Αραβες και Ρώσους.

εικόνα άρθρου
Το έργο στην Αταλάντη

Οι υποψήφιοι επενδυτές επισημαίνουν ότι η προσεκτική υλοποίηση των σχεδίων χωρίς υπερβολές και με σεβασμό στο περιβάλλον και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής, μπορεί να κάνει την Ελλάδα έναν ανταγωνιστικό προορισμό και να «κλέψει» τουρίστες και αγοραστές κατοικιών από την Κύπρο, την Ισπανία, την Πορτογαλία, το Μαρόκο και το Ντουμπάι.
Οι σημαντικότερες τουριστικές αναπτύξεις σχεδιάζονται στα νησιά του Ιονίου, στο Αιγαίο, στην Κρήτη, στην Πελοπόννησο και στη Χαλκιδική και αναμένεται επενδυτική «φρενίτιδα» τα επόμενα χρόνια.
Fast track για για επενδύσεις πέντε αστέρων.

εικόνα άρθρου
Το έργο στην Ιθάκη

Με βάση τον νέο νόμο, του υπουργείου Τουρισμού, και το υπουργείο Περιβάλλοντος τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα περιλαμβάνουν υποχρεωτικά ξενοδοχεία 5 αστέρων, γήπεδα γκολφ, συνεδριακά κέντρα, μαρίνες, κέντρα θαλασσοθεραπείας, μονάδες ιαματικού τουρισμού, κέντρα αναζωογόνησης, τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες και άλλες τουριστικές υποδομές.
Με βάση τις τροποποιήσεις που φέρνει ο νέος νόμος, απλοποιείται η διαδικασία πώλησης των τουριστικών κατοικιών που θα κτίζονται μέσα στα λεγόμενα con­do ho­tels. Με τις μέχρι σήμερα προβλέψεις, προκειμένου να πουληθούν τα πολυτελή σπίτια, θα πρέπει να έχει κτιστεί όλο το συγκρότημα και να έχει πάρει Ειδικό Σήμα Λειτουργίας, δηλαδή να έχει ολοκληρωθεί η επένδυση. Η πρόβλεψη αυτή είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσει υποψήφιων επενδυτών που σχεδιάζουν τέτοια projects, όπως οι Αραβες στον Αστέρα Βουλιαγμένης, οι Αμερικανοί στην Κασσιόπη της Κέρκυρας και άλλοι σε Αφάντου Ρόδου, Κρήτη, Κυκλάδες, Χαλκιδική, Ιόνιο και Πεοπόννησο όπου υπάρχουν σχέδια για την κατασκευή τέτοιων σύνθετων μονάδων.
Πλέον παρέχεται η δυνατότητα κατάρτισης της σχετικής σύμβασης πώλησης ή μακροχρόνιας μίσθωσης των τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών αμέσως μετά την έκδοση των αδειών δόμησης και των λοιπών απαιτούμενων για την έναρξη των οικοδομικών εργασιών εγκρίσεων, που αφορούν το ξενοδοχειακό κατάλυμα, την ειδική τουριστική υποδομή, καθώς και την τουριστική επιπλωμένη κατοικία που αποτελεί κάθε φορά αντικείμενο μακροχρόνιας μίσθωσης ή πώλησης. Με τον τρόπο αυτό παρέχεται πληρέστερα η δυνατότητα αυτοχρηματοδότησης της επένδυσης και, ως εκ τούτου, βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα του προϊόντος..
Επίσης, με την προτεινόμενη ρύθμιση αποσαφηνίζεται ότι για τη σύσταση διηρημένων ιδιοκτησιών δεν απαιτείται να έχουν εκδοθεί όλες οι οικοδομικές άδειες, αλλά να έχουν υποβληθεί στην αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης τα απαιτούμενα αρχιτεκτονικά σχέδια για το σύνολο του σύνθετου τουριστικού καταλύματος.
Με τον τρόπο αυτόν διασφαλίζεται ότι κατά τη συμβολαιογραφική πράξη σύστασης διηρημένων ιδιοκτησιών αυτές θα περιγραφούν σύμφωνα με τα υποβληθέντα σχέδια.
Στο νέο θεσμικό πλαίσιο περιλαμβάνεται για πρώτη φορά διάταξη που προβλέπει πολυτελή ξενοδοχεία με βίλες μέσα σε ιδιωτικά δάση, όμως θα είναι μικρότερα αφού από 10% που ήταν στο αρχικό σχέδιο περιορίζεται στο 5% ενώ κατά 50% μειώνεται και ο συντελεστής δόμησης που από 0,1 θα διαμορφωθεί σε 0,05.
Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν αντιδράσεις και προβληματισμοί σχετικά με τα επενδυτικά σχέδια που προωθούνται, καθώς πολλοί κάνουν λόγο για «μοντέλο Ισπανίας», εντούτοις ο αντίλογος λέει ότι ένας από τους καλύτερους τουριστικούς προορισμούς του κόσμου δεν έχει να προσφέρει καλό προϊόν

Στα «σκαριά»
Οι σημαντικότερες επενδύσεις που βρίσκονται στα «σκαριά» ή που είναι ακόμη μακέτες αλλά έχουν πολλές πιθανότητες να υλοποιηθούν τα επόμενα χρόνια είναι:

Αστέρας Βουλιαγμένης
Η κοινοπραξία AGC Equity Partners με τη συμμετοχή αραβικών και τουρκικών κεφαλαίων φιλοδοξεί να μετατρέψει τον Αστέρα στον καλύτερο προορισμό της Μεσογείου και για τον σκοπό αυτό ετοιμάζει επενδύσεις 1 δισ. ευρώ. Στα σχέδια είναι η κατασκευή 13-15 πολυτελών βιλών οι οποίες θα μπορούσαν να πουληθούν από 20 έως 30 εκατ. ευρώ η καθεμία. Επίσης, θα αναβαθμιστούν τα ξενοδοχεία «Αρίων» και «Ναυσικά» για να μετατραπούν σε υπερπολυτελή τουριστικά θέρετρα 7 αστέρων, ενώ θα υπάρξει και αναβάθμιση της μαρίνας.
Costa Navarino
Η μεγάλη επιτυχία του Costa Navarino, που έφερε χιλιάδες τουρίστες υψηλών εισοδημάτων στη Μεσσηνία, ανοίγει τον δρόμο για την περαιτέρω ανάπτυξη που σχεδιάζει ο όμιλος Κωνσταντακόπουλου. Η επένδυση αναμένεται να ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ και να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2016. Η επόμενη φάση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, νέες εγκαταστάσεις γκολφ, νέα ξενοδοχειακή μονάδα 300 κλινών αλλά και την κατασκευή πολυτελών τουριστικών κατοικιών.
Κάβο Σίδερο
Περισσότερα από 20 χρόνια επιχειρείται να αναπτυχθεί το τουριστικό συγκρότημα στο Λασίθι από τη Loyalward Ltd, θυγατρική του βρετανικού ομίλου Minoan. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η «Ιτανός Γαία» βρίσκεται πλέον κοντά στο ξεκίνημα της ανάπτυξης 267,7 εκατ. ευρώ. Το σχέδιο περιλαμβάνει τη δημιουργία πέντε ξενοδοχείων 1.936 κλινών, γηπέδου γκολφ 18 οπών, πολυτελών εξοχικών κατοικιών κ.λπ.
Στην Αταλάντη το συγκρότημα Atal­lanti Hills είναι μια επένδυση 1 - 1,5 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει τρία πεντάστερα ξενοδοχεία, 3.300 κατοικίες, 3 γήπεδα γκολφ, βοτανικό κήπο 700 στρεμμάτων, ιππικό και θεματικό πάρκο. Φορέας υλοποίησης είναι η εταιρεία Lokros που αποτελείται από τις Prufrock Inve­stments και Europa Capital.
Στη Χαλκιδική
Η εταιρεία Pravita Estate προωθεί επένδυση 726,4 εκατ. ευρώ στον Ταξιάρχη σε έκταση περίπου 12.500 στρεμμάτων. Εκεί σχεδιάζεται η κατασκευή 3 ξενοδοχειακών συγκροτημάτων 5 αστέρων, τριών γηπέδων γκολφ, παραθεριστικών οικισμών, συνεδριακό κέντρο, κέντρο ευεξίας, αποκατάστασης και θεραπείας και εγκαταστάσεις εναλλακτικού τουρισμού. Την επένδυση «τρέχει» ο επιχειρηματίας Γ. Λίτσος, ωστόσο φέρεται να στηρίζεται από κορεατικά κεφάλαια και συγκεκριμένα από τον επενδυτικό όμιλο Han Chang Corporation καθώς και funds από Κίνα και ΗΠΑ.
Στη Σιθωνία οι επιχειρηματίες Ι. Και Γ. Μεντεκίδης μίσθωσαν από το δημόσιο 261 στρέμματα στον Αγιο Ιωάννη και σχεδιάζουν την κατασκευή ξενοδοχείου 250 δωματίων και παραθεριστικού χωριού 120 κατοικιών.
Στο Παλιούρι ο Ιβάν Σαββίδης απέκτησε από το Δημόσιο αντί 14 εκατ. ευρώ έκταση 211 στρεμμάτων και σκοπεύει να επενδύσει 80 εκατ. για ανάπτυξη κατοικιών και ξενοδοχειακών υποδομών. Στην ίδια περιοχή και συγκεκριμένα στο Κάνιστρο η ρωσική εταιρεία Med Sea and Health, σχεδιάζει ξενοδοχειακή μονάδα 640 κλινών με υδροθεραπευτικό ιαματικό κέντρο, μαρίνα φιλοξενίας 90 σκαφών αναψυχής και έναν οικισμό 150 παραθεριστικών κατοικιών σε έκταση 330 στρεμμάτων.
Σε Μήλο και Τζιά
Επένδυση άνω των 50 εκατ. προβλέπει την κατασκευή 5άστερου ξενοδοχείου 216 κλινών, παραθεριστικών κατοικιών και κέντρου αναζωογόνησης στη θέση «Αμμουδαράκι» της Μήλου. Φορέας υλοποίησης είναι η εταιρεία Αxsite Aγροτουριστική Τουριστική Α.Ε., αλλά πίσω της βρίσκεται η επενδυτική Taurus, η οποία ιδρύθηκε από τους Γερμανούς αδελφούς Lorenz και Guenther Reibling. Το πράσινο φως πήρε και επένδυση 60 εκατ. ευρώ στην Τζιά στην περιοχή Βρόσκοπος. Προβλέπεται η δημιουργία από τον όμιλο Dolphin Capital Investors σύνθετου τουριστικού καταλύματος, με ξενοδοχείο 5 αστέρων (Aman Resort), τουριστικές κατοικίες, καταδυτικό κέντρο θαλασσοθεραπείας κ.λπ. συνολικής δυνα?ικότητας 230 κλινών.
Ο όμιλος της Dolphin Capital Investors έχει προγραμματίσει επίσης επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ σε έκταση 3.000 στρεμμάτων στη Σητεία («Plaka Bay Resort»,) επένδυση 150 εκατ. ευρώ στη Βοιωτία, 450 εκατ. ευρώ στην ευρύτερη περιοχή του Κρανιδίου.
Ακόμη, στην Ιο η εταιρεία 105 Ανώνυμη Τουριστική Τεχνική Εταιρεία Εκμετάλλευσης Ακινήτων σχεδιάζει την υλοποίηση σύνθετης τουριστικής επένδυσης.
Στο Ιόνιο
Η αμερικανική NCH Ca­pital σχεδιάζει στην Κέρκυρα τη δημιουργία ξενοδοχείου και συμπληρωματικών τουριστικών εγκαταστάσεων σε έκταση που αγόρασε από το ελληνικό Δημόσιο.
Στην Ιθάκη, ο διεθνής όμιλος Portfolio International Holding Limited έχει καταθέσει σχέδια για την ανάπτυξη του Iliad Resort σε 2.500 στρέμματα το οποίο περιλαμβάνει έξι ξενοδοχεία, γήπεδο golf 18 οπών, μαρίνα 200 θέσεων, εμπορικές χρήσεις, παραθαλάσσιο οικισμό. Η επένδυση θα φτάσει το 1 δισ. ευρώ.
Στο Μεγανήσι η οικογένεια Ρότσιλντ, σε έκταση άνω των 2.600 στρεμμάτων σχεδιάζει την ανέγερση 10-14 πολυτελών επαύλεων 1.000 τ.μ. η καθεμία. Στην ίδια περιοχή, στα γειτονικά νησάκια «Αρκούδι» και «Κυθρός» υπάρχουν σχέδια για τουριστικές υποδομές υψηλών προδιαγραφών. Επίσης, στην Οξυά ο εμίρης του Κατάρ Αλ Θάνι προωθεί την κατασκευή ενός παγκόσμιου τουριστικού και πολιτιστικού προορισμού στο μικρό νησάκι του Ιονίου. Η επένδυση μπορεί να φτάσει τα 300 εκατ. ευρώ.

Βασίλης Σ. Κανέλλης
vkanel@pegasus.gr
εικόνα άρθρου
εικόνα άρθρου
εικόνα άρθρου
εικόνα άρθρου