gethouse logo
Real estate Διαχείριση ακινήτων - Κύρκος & Συνεργάτες
Οπλ. Πουτέτση 22, Ιωάννινα 45333
Τηλ. 26510 71116
e-mail: info@gethouse.gr

Θέματα ακίνητης περιουσίας

Για την αγορά ακινήτου

Επιλέξτε τη περιοχή που θέλετε να αγοράσετε το ακίνητο. Προσδιορίστε το ύψος της τιμής που μπορείτε να πληρώσετε και κάνετε μία έρευνα αγοράς στη συγκεκριμένη περιοχή για να δείτε το μέσο όρο των τιμών που επικρατεί. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι πολλές φορές η τιμή ενός ακινήτου παρουσιάζεται υψηλότερη από την πραγματική. Έχει αποδειχθεί στη καθημερινή πρακτική ότι οι πραγματικές ευκαιρίες είναι λιγοστές και σε περίπτωση που περιμένετε να βρείτε την μεγάλη ευκαιρία ίσως να μην μπορέσετε να βρείτε αυτό που θέλετε.

Για την πώληση σπιτιού.

Κάνετε μια έρευνα αγοράς στη περιοχή σας για να προσδιορίσετε την πιθανή αξία του σπιτιού σας. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την αξία του σπιτιού σας όπως... Η ηλικία , κατάσταση του σπιτιού και σε τι όροφο βρίσκεται, Οι απαιτούμενες επισκευές, η τιμή που πουλήθηκαν πρόσφατα όμοια σπίτια στη περιοχή, η πιθανή ανάπτυξη, ανάπλαση της περιοχής, η αντικειμενική αξία, αν έχει άδεια οικοδομής ως κατοικία η όχι.

Δήλωση των πραγματικών τετραγωνικών στους δήμους χωρίς πρόστιμα.

Τη δυνατότητα να διορθώσουν τα στοιχεία που έχουν δηλώσει στους δήμους για τα τετραγωνικά μέτρα των κατοικιών και των λοιπών κτισμάτων που κατέχουν, χωρίς να επιβαρυνθούν με δημοτικούς φόρους και δημοτικά τέλη αναδρομικά για την δεκαετία 2010-2019 έχουν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων με τις πρόσφατα ψηφισθείσες διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 51 του ν. 4647/2019.

Ενοικίαση Ακινήτου

Συνήθως τα ακίνητα στο κέντρο κάθε πόλης, είναι παλαιότερα και πιο ακριβά, σε σχέση, με τα αντίστοιχα, που βρίσκονται, εκτός κέντρου. Κάνετε έναν έλεγχο στην τοποθεσία του ακινήτου. Ελέγχετε δηλαδή τη γειτονιά και τι σας παρέχει αυτή (supermarket, τράπεζες, τακτική αστική συγκοινωνία, πρόσβαση στην πανεπιστημιούπολη (εφόσον αναζητάτε φοιτητική κατοικία) κ.λπ.). Ελέγχετε προσεκτικά το ακίνητο για να διαπιστώσετε τυχόν βλάβες του. Εφόσον υπάρχουν, τις επισημαίνετε στον ιδιοκτήτη, ώστε να τις αποκαταστήσει πριν ξεκινήσετε τη διαμονή σας.

ΕΝΦΙΑ 2015 Εκπτώσεις

Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία για την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ με τα εκκαθαριστικά να εκτιμάται ότι θα αναρτηθούν στο Taxisnet έως τις 20 Οκτωβρίου. Η χορήγηση έκπτωσης ή μείωσης του ΕΝ.Φ.Ι.Α. πραγματοποιείται κεντρικά από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Δ.ΗΛΕ.Δ.) της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

ΕΝΦΙΑ 2016: Πόσο αυξάνεται ή μειώνεται ο δικός σας φόρος.

Σημαντικά αυξημένα ποσά Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) θα κληθούν να πληρώσουν φέτος πάνω από 600.000 φυσικά πρόσωπα που κατείχαν την 1η-1-2016 ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ καθώς επίσης και περισσότερες από 250.000 εταιρίες και λοιπά νομικά πρόσωπα (εμποροβιομηχανικές επιχειρήσεις, ασφαλιστικές εταιρίες, τράπεζες, εταιρίες παροχής υπηρεσιών, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, δικηγορικά γραφεία κ.λπ.) για όλα τα ακίνητα τα οποία είχαν την 1η-1-2016.

Ηλεκτρονικές αποδείξεις για το φορολογικό έτος 2017.

Υπεγράφη από την Υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου η υπουργική απόφαση που καθορίζει τις κατηγορίες δαπανών οι οποίες υπολογίζονται στο ελάχιστο ποσό που πρέπει να πραγματοποιήσουν με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής μισθωτοί, συνταξιούχοι και κατ’ επάγγελμα αγρότες για το φορολογικό έτος 2017.

Κτηματολόγιο: Παράταση προθεσμίας υποβολής δηλώσεων.

Επιπλέον στις 10 Ιουνίου του 2019 δόθηκε περιθώριο 100 ημερών στους ιδιοκτήτες ακινήτων σε 12 περιοχές της χώρας (Καβάλα, Ροδόπη, Θεσσαλονίκη, Γρεβενά, Λάρισα, Ιωάννινα, Αρτα, Πρέβεζα, Λευκάδα, Αιτωλοακαρνανία, Μέγαρα και Οινόη) όπου η εξάμηνη παράταση που προβλέπεται από τον ισχύοντα νόμο έληξε χθες . Οι ιδιοκτήτες αυτών των περιοχών έχουν τη δυνατότητα, στο πλαίσιο της τελευταίας νομοθετικής ρύθμισης (με την κατάθεση σχετικής τροπολογίας στις 16 Μαΐου 2019), να δηλώσουν την περιουσία τους στο Κτηματολόγιο έως τις 15 Σεπτεμβρίου.

Μείωση αντικειμενικών αξιών στην Ήπειρο.

Το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι: Εφαρμόζει την απόφαση του ΣτΕ περί αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών, με αναδρομική ισχύ από τις 21.5.2015, σε σύντομο χρονικό διάστημα από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης. Εφαρμόζει τις νομοθετικές αποφάσεις, που έχουν ψηφιστεί από το 2007, και καμία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχε προχωρήσει σε εφαρμογή τους. Επιβεβαιώνει τις δεσμεύσεις περί καμίας αύξησης στις αντικειμενικές αξίες, εκ μέρους της Κυβέρνησης. (Στην περιοχή της Ηπείρου έχουμε μείωση των ισχυουσών τιμών από 5% - 19%.)

ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΚΑΤ' ΟΙΚΟΝ»

Αναμένεται ο νέος Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων. Με την αναθεώρηση του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ) που αναμένεται ως το καλοκαίρι «ξεκλειδώνει» η διαδικασία προκήρυξης του νέου προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον», το οποίο θα ενισχύει νοικοκυριά για την εφαρμογή λύσεων εξοικονόμησης ενέργειας, όπως εκσυγχρονισμό των συστημάτων θέρμανσης, τοποθέτηση θερμομόνωσης, αντικατάσταση κουφωμάτων κ.α.

Οσα πρέπει να ξέρετε για φορολογία κληρονομιάς, δωρεές και γονική παροχή.

Σαφής απαντήσεις στα "καυτά" ερωτήματα φορολογουμένων σχετικά με τη φορολογία εισοδήματος που σχετίζεται με κληρονομιά, δωρεές και γονικές παροχές δίνει σε ένα ειδικό εγχειρίδιο η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Α. ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΩΝ - ΔΩΡΕΩΝ - ΓΟΝΙΚΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ ΦΟΡΟΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ Β. ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ

Πλειστηριασμών για πάνω από 500 ακριβά ακίνητα.

Περισσότερα από 500 ακίνητα, μεγάλης αξίας, αναμένεται να βγουν στο σφυρί, με τα περισσότερα από αυτά να βρίσκονται στην Αττική αλλά και αρκετά σε νησιά του Αιγαίου. Οι τραπεζίτες επιχειρούν έτσι να «εκφοβίσουν» τους στρατηγικούς «τζαμπατζήδες» που δεν πληρώνουν τα δάνειά τους.

Ποιοι δικαιούνται φοροαπαλλαγή για την αγορά πρώτης κατοικίας.

Μπορεί η κτηματαγορά να είναι σε πολύ κακή κατάσταση, οι τράπεζες να μην χορηγούν πια δάνεια για αγορά πρώτης κατοικίας, όμως θα ήταν χρήσιμο να δούμε τις απαλλαγές που χορηγεί η νομοθεσία για την αγορά πρώτης κατοικίας , αναλύοντας τα όσα έδωσε στην δημοσιότητα πριν λίγες μέρες το υπουργείο οικονομικών στο «ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΤΩΝ ΣΥΝΗΘΕΣΤΕΡΩΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΩΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ»

Τι αλλάζει με το ενεργειακό πιστοποιητικό

Τι αλλάζει από το 2016 Οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών σε ό,τι αφορά την ενεργειακή απόδοση των ακινήτων τους μεγαλώνουν από το 2016, καθώς: Σε όλες τις εμπορικές διαφημιστικές καταχωρίσεις στον Τύπο και στο Διαδίκτυο για τη διάθεση προς πώληση ή προς μίσθωση κτιρίου που διαθέτει ΠΕΑ απαιτείται η αναγραφή του δείκτη ενεργειακής απόδοσης . Από την 1η Ιανουαρίου 2016 είναι πλέον υποχρεωτική η έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού (ΠΕΑ) και για κτίσματα μικρότερα των 50 τ.μ., όταν αυτά ενοικιάζονται ή πωλούνται (πρόβλεψη νόμου του 2013).

Τι είναι η ηλεκτρονική ταυτότητα στα κτίρια.

Στην τελική ευθεία για την έναρξη της υποχρεωτικής διαδικασίας ηλεκτρονικής καταγραφής των δημοσίων και ιδιωτικών ακινήτων της χώρας βρίσκεται το υπουργείο Περιβάλλοντος, δίδοντας σε πρώτη φάση οριστικές λύσεις ιδιοκτησίας στα περίπου 500.000 αυθαίρετα που βρίσκονται σε φάση τακτοποίησης.

Υποχρεωτική η αναγραφή του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης στα ενοικιαστήρια κάτω των 50 τ.μ.

Σύμφωνα με την απόφαση: - Δεν υφίσταται η δυνατότητα εκχώρησης στο Δημόσιο ανείσπρακτων εισοδημάτων των οποίων το δικαίωμα είσπραξης αποκτήθηκε από 01/01/2015 και μετά. - Από 09-11-2015 και εφεξής, οι εκμισθωτές ακίνητης περιουσίας, εφόσον έχουν την υποχρέωση έκδοσης Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Π.Ε.Α.) για το ακίνητο που εκμισθώνουν, πρέπει υποχρεωτικά να συμπληρώνουν τον αριθμό πρωτοκόλλου του εν λόγω πιστοποιητικού στο αντίστοιχο πεδίο της Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας και για κτίσματα μικρότερα των 50 τ.μ., όταν αυτά ενοικιάζονται ή πωλούνται.

Φοροαπαλλαγές για ενεργειακές επενδύσεις σε κτίρια.

Την θέσπιση φοροαπαλλαγών για την ενεργειακή θωράκιση των κτιρίων προβλέπει τροπολογία που έχει ετοιμάσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και βρίσκεται υπό συζήτηση με το υπουργείο Οικονομικών και την τρόικα.