gethouse logo
Real estate Διαχείριση ακινήτων - Κύρκος & Συνεργάτες
Οπλ. Πουτέτση 22, Ιωάννινα 45333
Τηλ. 26510 71116
e-mail: info@gethouse.gr

Πως να γυαλίσετε τα μάρμαρα.

Μικροκατασκευές και μερεμέτια

Πως να γυαλίσετε τα μάρμαρα.

εικόνα άρθρου

OCTOBER 9, 2016
Όμορφο, αλλά ευαίσθητο, το μάρμαρο είναι το πιο δημοφιλές είδος φυσικού πετρώματος για την διακόσμηση του σπιτιού. Όταν εκτεθεί σε καθημερινή φυσιολογική φθορά, το μάρμαρο μπορεί εύκολα να αποκτήσει γρατσουνιές που μειώνουν την φυσική του λάμψη και την απαλή αίσθηση. Για να αποκατασταθεί η μεταξένια εμφάνιση του πρόσφατα στεγανοποιημένου μαρμάρου, οι ιδιοκτήτες μπορεί να χρειάζεται να το γυαλίζουν περιστασιακά. Η διαδικασία στίλβωσης βελτιώνει την εμφάνιση του μαρμάρου, εξαφανίζοντας τις υπάρχουσες γρατσουνιές, με αποτέλεσμα ένα νέο αντανακλώμενο φινίρισμα. Μεταξύ των γυαλισμάτων, οι ιδιοκτήτες πρέπει να προσέχουν καλά το μάρμαρο. Για να διατηρείται σε άριστη κατάσταση, είναι σημαντικό να αφαιρούνται οι λεκέδες από κρασί ή οι κηλίδες χυμού αμέσως, και να μειώνεται η κυκλοφορία και η έκθεση στο υλικό όσο το δυνατόν περισσότερο. Όσο λιγότερο εκτίθεται το μάρμαρο σε καταστροφικές δυνάμεις, τόσο λιγότερο συχνά θα χρειάζεται γυάλισμα.
Πως να γυαλίσετε ένα μάρμαρο: Προετοιμασία για το Γυάλισμα του Μαρμάρου
Οι καταναλωτές μπορούν να βρουν οτιδήποτε χρειάζονται για να γυαλίσουν το μάρμαρο σε ένα κατάστημα υλικών για φυσικά πετρώματα. Η στίλβωση του μαρμάρου είναι μια ευαίσθητη διαδικασία, αλλά μπορεί να γίνει στο σπίτι, αν εκτελεστεί προσεκτικά. Η επαγγελματική στίλβωση μαρμάρου είναι διαθέσιμη στις περισσότερες μεγάλες πόλεις για τους καταναλωτές που διστάζουν να επιχειρήσουν το έργο, αλλά το κόστος μπορεί συχνά να είναι μεγάλο.

Απαιτούμενα εργαλεία για το Γυάλισμα Μαρμάρου.

• Βρεγμένο Γυαλιστικό / μύλος / μηχανή λείανσης
• 36-, 60-, 120-, 220-, 400-, 600-, 800-, 1200- κόκκων διαμαντένια εργαλεία λείανσης και οξαλεικό
• Λευκό εργαλείο λείανσης
• Άσπρο εργαλείο οδήγησης
• Κρέμα μαρμάρου
• Καθαρές πετσέτες
• Σκόνη στίλβωσης
• Σκούπα ατμού
• Μονωτικό υλικό από πέτρα
• Χαρτοταινία
• Προστατευτική μάσκα και γάντια
• Ανθεκτικές σε διαλύτες βούρτσες χρωματίσματος.

Πως να γυαλίσετε ένα μάρμαρο: Συμβατική τεχνική στίλβωσης μαρμάρου.

Η συμβατική τεχνική για το γυάλισμα μαρμάρου στο σπίτι περιλαμβάνει τη χρήση πολλών μεγεθών διαμαντένιων εργαλείων λείανσης σε συνδυασμό με ένα ηλεκτρικό τριβείο ή έναν λουστραδόρο του εμπορίου. Αν και τα αποτελέσματα είναι ακριβή όταν εκτελείται σωστά, η αφοσίωση στο έργο μπορεί να είναι ουσιώδης.

Πως να γυαλίσετε ένα μάρμαρο… Βήμα 1: Προστατέψτε τις γύρω επιφάνειες.

Προστατέψτε τις περιοχές κοντά στο μάρμαρο που μπορεί να καταστραφούν από την έκθεση στο νερό. Χρησιμοποιήστε χαρτοταινία ή μουσαμά για να καλύψετε οποιαδήποτε στοιχεία που δεν μπορούν να αφαιρεθούν.

Πως να γυαλίσετε ένα μάρμαρο… Βήμα 2: Τρίψτε Κερί και Μονωτικό υλικό από το μάρμαρο.

Ξεκινήστε τη διαδικασία της άρσης του υφιστάμενου κεριού ή στεγνωτικού υλικού από το μάρμαρο με την σχολαστική ανακίνηση ενός κουτιού ξεβαφτικού. Στη συνέχεια, εφαρμόστε ένα στρώμα υψηλής ποιότητας ξεβαφτικού στην επιφάνεια του μαρμάρου, χρησιμοποιώντας ένα πινέλο ανθεκτικό στα διαλυτικά. Μετά από λίγα λεπτά το ξεβαφτικό θα αρχίσει να φουσκώνει. Μην το αφήσετε να σκληρύνει. Αντ’ αυτού, βουρτσίστε ή τρίψτε το με ένα καθαρό πανί ή κουρέλι. Εάν είναι απαραίτητο, εφαρμόστε περισσότερο ξεβαφτικό για να φθάσετε στα κατώτερα στρώματα και αφαιρέστε το με τον ίδιο τρόπο.

εικόνα άρθρου

Πως να γυαλίσετε ένα μάρμαρο: Βήμα 3: Λείανση μαρμάρου.

Για να ξεκινήσετε την διαδικασία λείανσης, συνδέστε τον πιο τραχύ κόκκο των συνιστώμενων διαμαντένιων εργαλείων λείανσης (50) στο μηχάνημα λείανσης και καλύψτε την επιφάνεια της εργασίας με καθαρό, κρύο νερό. Με αυτόν τον κόκκο, κάντε δύο με τέσσερα περάσματα χρησιμοποιώντας μια μπρος-πίσω κίνηση. Μείνετε τουλάχιστον 15 εκ. από τον τοίχο ή άλλες επιφάνειες όταν χρησιμοποιείτε αυτόν τον τραχύ κόκκο. Μετά από μερικά περάσματα με τον πιο τραχύ κόκκο, τα οποία δε θα πρέπει να αφαιρέσουν οποιοδήποτε υπόλοιπο κερί ή στεγανωτικό υλικό, καθαρίστε σχολαστικά ή σκουπίστε και σφουγγαρίστε το πάτωμα για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν λεκέδες. Από αυτό το σημείο κι έπειτα, επαναλάβετε τη διαδικασία λείανσης και καθαρισμού με κόκκους που είναι προοδευτικά λιγότερο τραχείς, μέχρι να φτάσετε στον επιθυμητό βαθμό λείανσης. Στο τελικό πέρασμα, προσθέστε κρέμα μαρμάρου στον κόκκο και εφαρμόστε στο πάτωμα, χρησιμοποιώντας την ίδια κίνηση. Μετά τη χρήση της κρέμας, καθαρίστε σχολαστικά το δάπεδο χρησιμοποιώντας είτε υφάσματα, σφουγγαρίστρα και σκούπα, ή μία ηλεκτρική σκούπα ατμού.

Πως να γυαλίσετε ένα μάρμαρο: Βήμα 4: Τελικές Πινελιές της Διαδικασίας Γυαλίσματος Μαρμάρου.

Για να ξεκινήστε την τελική φάση της διαδικασίας στίλβωσης μαρμάρου, προσθέστε ένα εργαλείο τροχού γυαλίσματος στη μηχανή και μοιράστε την συνιστώμενη ποσότητα από τον κατασκευαστή σκόνη στίλβωσης πάνω στην επιφάνεια του μαρμάρου. Γρήγορα γυαλίστε μικρά τμήματα της επιφάνειας του μαρμάρου μέχρι το βερνίκι να αρχίσει να λάμπει από μέσα. Στη συνέχεια, σκουπίστε με την ηλεκτρική σκούπα ή σφουγγαρίστε την σκόνη από την περιοχή όπως απαιτείται για να αφαιρέσετε τυχόν υπολείμματα.

Φροντίδα του Μαρμάρου Μετά την Στίλβωση.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν μαρμάρινους νιπτήρες ή ντους θα πρέπει να στεγνώνουν με συνέπεια την περιοχή μετά τη χρήση για να αποτρέπουν τους δύσκολους λεκέδες νερού από την εδραίωσή τους. Τα παραδοσιακά καθαριστικά μπάνιου είναι συχνά πολύ σκληρά για τα ευαίσθητα μάρμαρα, και θα πρέπει κατά κανόνα να αποφεύγονται. Επανα-στεγανώστε τα μαρμάρινα ντους με ένα μονωτικό υλικό περίπου κάθε έξι μήνες για να βοηθήσετε στην προστασία της επιφάνειας από ζημιά. Στα συνιστώμενα καθαριστικά για το μάρμαρο περιλαμβάνονται *η μαγειρική σόδα, το υπεροξείδιο του υδρογόνου, και το μαλακό σαπούνι πιάτων*. Αν και η καθαρή αμμωνία είναι καλή στην αφαίρεση των λεκέδων από το μάρμαρο, θα πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ, καθώς η συχνή χρήση μπορεί να θαμπώσει την επιφάνεια.
Αφαίρεση Λεκέδων από Μάρμαρο
Λόγω της ευαίσθητης φύσης του και της πορώδους επιφάνειας, το μάρμαρο λεκιάζει αρκετά εύκολα. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές απλές τεχνικές για την αφαίρεση λεκέδων από το μάρμαρο ή την αποτροπή τους από το να μπουν πολύ βαθιά.

Θεραπεία Λεκέ με Μαγειρική Σόδα.

Ένα απλό κατάπλασμα μπορεί να γίνει από την μαγειρική σόδα και το νερό για την αποτροπή λεκέδων στο μάρμαρο. Μετά από μια διαρροή, ενεργήστε γρήγορα, ακολουθώντας τις παρακάτω οδηγίες.
• Στεγνώστε την επιφάνεια με ένα πανί για να αφαιρέσετε όσο το δυνατόν περισσότερο από τον πιθανό χρωστικό παράγοντα.
• Ψεκάστε την περιοχή με νερό.
• Καλύψτε ολόκληρη την περιοχή με μαγειρική σόδα, ανακατέψτε με το νερό μέχρι να φτάσει να γίνει μια ξινή κρεμώδης πυκνότητα.
• Καλύψτε το μίγμα με πλαστική μεμβράνη και αφήστε για 24 ώρες.
• Καθαρίστε την επιφάνεια με μαλακό σαπούνι και νερό μετά την περίοδο των 24 ωρών και επαναλάβετε αν χρειαστεί.
• Οι καταναλωτές μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν την ίδια τεχνική καταπλάσματος με αλεύρι και ένα ήπιο απορρυπαντικό αντί για μαγειρική σόδα. Άλλα προϊόντα που αφαιρούν τους λεκέδες περιλαμβάνουν το οινόπνευμα ή το υπεροξείδιο του υδρογόνου, αν και το υπεροξείδιο του υδρογόνου θα πρέπει να είναι η τελευταία λύση, καθώς θα μπορούσε ελαφρώς να ανοίξει το χρώμα του σκούρου μαρμάρου.
Θέλετε να μάθετε περισσότερα;;; Καλέστε μας στο 210-6827496 ή επισκεφτείτε κάποια από τα παρακάτω κοινωνικά δίκτυα για να βρείτε περισσότερες φωτογραφίες και πληροφορίες.

Μάρμαρα Νικολάκη


Αδιαβροχοποίηση μαρμάρου.

OCTOBER 10, 2016

εικόνα άρθρου

Ο πρώτος κανόνας της αδιαβροχοποίησης της πέτρας είναι… ποτέ μην εφαρμόζετε τυφλά μια αδιαβροχοποίηση.

Αλλά όλα τα μάρμαρα πρέπει να αδιαβροχοποιηθούν, σωστά;
Λοιπόν, ξέρω πως το διαδίκτυο σας είπε πως ναι…αλλά θέλετε να μάθετε ένα μικρό μυστικό για την αδιαβροχοποίηση;…αυτά είναι ΒΛΑΚΕΙΕΣ!
Σωστά… ίσως να μη χρειαστεί να να εφαρμόσετε αδιαβροχοποίηση.
Το πρώτο βήμα είναι να εκτελέσετε μια δοκιμή αδιαβροχοποίησης σε ένα μικρό σημείο του μαρμάρου (perform the sealer test) για να καθορίσετε εάν είναι απαραίτητο να αδιαβροχοποιήσετε ολόκληρο το μάρμαρό σας. Πως θα το κάνετε αυτό;;; Απλά, ρίξτε νερό πάνω στην επιφάνεια του μαρμάρου και δείτε αν το απορροφήσει ή απλά το νερό μείνει πάνω στην επιφάνεια. Στην πρώτη περίπτωση θα χρειαστεί αδιαβροχοποίηση στην δεύτερη όχι.
Το ωραίο κόλπο σε αυτή τη δοκιμή είναι πως λειτουργεί ακόμη και αν δε γνωρίζετε τίποτα για το είδος της πέτρας, το όνομα, το χρώμα, ή το τελείωμα της επιφάνειας. Θα σας “ενημερώσει” για το αν χρειάζεται να εφαρμόσετε αδιαβροχοποίηση …ή όχι.
Λεκέδες, Στάμπες & Αδιαβροχοποίηση
Το πότε, το που και το πως πρέπει να αδιαβροχοποιηθεί το οποιοδήποτε μάρμαρο είναι ένα σημείο συνεχούς σύγχυσης για τους καταναλωτές.
Υπεύθυνος είναι ο μύθος των λεκέδων του μαρμάρου
Το ασβεστιτικό μάρμαρο δεν είναι πολύ απορροφητικό παρά τα όσα συνήθως διαβάζετε πως “λεκιάζει εύκολα” και χρειάζεται αδιαβροχοποίηση. Αυτό δεν είναι αλήθεια και το γυαλισμένο μάρμαρο μπορεί να είναι στην πραγματικότητα μη-απορροφητικό και ανθεκτικό στους λεκέδες χωρίς αδιαβροχοποίηση.
Η παρεξήγηση σε αυτό το σημείο προέρχεται από την υπόθεση πως κάθε κηλίδα είναι λεκές. Αναληθές.
Ένας πραγματικός λεκές στο μάρμαρο προέρχεται από κάποια ουσία που απορροφάται από το μάρμαρο δημιουργώντας μια σκούρα κηλίδα. Το οποιοδήποτε ασβεστιτικό μάρμαρο δε “λεκιάζει” εύκολα.
Ωστόσο δε, “σταμπάρεται” εύκολα. Αυτό είναι ένα εντελώς διαφορετικό θέμα, αλλά αυτά τα δύο συγχέονται μαζί οδηγώντας στον μύθο πως το μάρμαρο λεκιάζει εύκολα. Οι στάμπες είναι θαμπά σημεία που προκαλούνται από οξείδωση ή ή χημική διάβρωση. Επειδή μια χαρακιά είναι διαφανής ή ασπριδερή, συχνά ονομάζεται “λεκές από νερό” ενισχύοντας το μύθο.
Οι στάμπες είναι μια φυσική καταστροφή του μαρμάρου, όπως το έγκαυμα. Απαιτείται γυάλισμα του μαρμάρου για να επιδιορθωθεί μια στάμπα, αλλά είναι μια απλή DIY (κάνε το μόνος σου) διαδικασία, χρησιμοποιώντας το προϊόν απομάκρυνσης χαρακιών/ γυαλίσματος μαρμάρου (Etch Remover / Marble Polisher product)
Για να αποφύγετε τις στάμπες απλά χρησιμοποιείστε προϊόντα ασφαλή για τη συντήρηση μαρμάρων και ελαχιστοποιείστε την επαφή με όξινα τρόφιμα, ποτά και προσωπικά προϊόντα.
Και ένα τελευταίο κομμάτι του παζ η αδιαβροχοποίηση δε θα αποτρέψει το μάρμαρο από το να αποκτήσει στάμπες.
Πως;
Ναι, οι αδιαβροχοποιητές αποτρέπουν την απορρόφηση και το λέκιασμα, αλλά δεν μπορούν να σταματήσουν τη φυσική καταστροφή της επιφάνειας που συμβαίνει με τις στάμπες.
Συμβουλές για την αδιαβροχοποίηση του μαρμάρου
Το γυάλισμα του μαρμάρου (η δημιουργία του γυαλιστερού τελειώματος στο εργοστάσιο) φράσει τους πόρους κάνοντας το μάρμαρο λιγότερο απορροφητικό από ότι φυσικά είναι. Αυτό ισχύει επίσης και για τον τραβερτίνη.
Το γυαλισμένο μάρμαρο δεν απορροφά εύκολα υγρά και συχνά δε χρειάζεται αδιαβροχοποίηση. Στην πραγματικότητα, μπορεί να μην απορροφήσει ούτε το αδιαβροχοποιητικό υγρό.
Φυσικά, αυτό είναι καλό.
Το αγυάλιστο μάρμαρο είναι ελαφρώς πιο απορροφητικό από ένα μάρμαρο με γυαλισμένο τελείωμα* και είναι πιο πιθανό να δεχτεί αδιαβροχοποίηση.
Σημειώστε πως τα παραπάνω δεν είναι απαράβατοι κανόνες. Περισσότερο είναι ενδιαφέρουσες πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα την αδιαβροχοποίηση του μαρμάρου.
Ακόμη χρειάζεται να εκτελέσετε τη δοκιμή του νερού για να καθορίσετε εάν η συγκεκριμένη (και εντελώς μοναδική) πλάκα μαρμάρου ή εγκατάσταση πλακιδίων που έχετε χρειάζεται αδιαβροχοποίηση ή όχι. Αλλά τώρα που γνωρίζετε την πραγματικότητα, δε θα εκπλαγείτε εάν το μάρμαρό σας δε χρειάζεται αδιαβροχοποίηση.
Η αδιαβροχοποίηση ενός πάγκου κουζίνας ή ενός επίπλου τουαλέτας ή των πλακιδίων ενός πατώματος είναι βασικά η ίδια διαδικασία. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ίδιο υλικό και να εφαρμοστεί με τον ίδιο τρόπο.
Τα ντους όμως είναι μια ξεχωριστή περίπτωση και απαιτεί περισσότερη μελέτη…
Η αδιαβροχοποίηση ενός μαρμάρου από ντους τυπικά δεν είναι απαραίτητη εφόσον ο κίνδυνος δημιουργίας λεκέδων είναι πολύ μικρός. Η μοναδική εξαίρεση είναι όταν αδιαβροχοποιείται ένα λευκό μάρμαρο από ντους (sealing a white marble shower) όπως πχ το μάρμαρο Καρράρα.
Είναι απαραίτητο να περιμένετε 3 εβδομάδες πριν εφαρμόσετε την αδιαβροχοποίηση του μαρμάρου (εάν η δοκιμή σας δείξει πως το ντους μπορεί να αδιαβροχοποιηθεί) για να αφήσετε όλη την υγρασία να εξατμιστεί από το νέο εγκατεστημένο πλακάκι και το κονίαμα, αλλιώς θα την παγιδέψετε εντός των πλακιδίων.
Αυτό είναι αλήθεια για οποιαδήποτε φυσική πέτρα που εγκαθίσταται σε τοίχο ή πάτωμα.
Η αδιαβροχοπογήση ενός μαρμάρινου πάγκου μπορεί να γίνει αμέσως εφόσον η κάτω πλευρά είναι εκτεθειμένη και η όποια υγρασία μπορεί ακόμη να εξατμιστεί από την πέτρα. Οπότε, πρώτα δοκιμάστε όλες τις επιφάνειες για να καθορίσετε αν χρειάζεται να εφαρμόσετε αδιαβροχοποίηση ή όχι. Εάν ναι, τότε εφαρμόστε την αδιαβροχοποίηση και θα είστε έτοιμοι.


Πηγή: Μάρμαρα Νικολάκη


Πως συντηρούνται μάρμαρα που έχουν φθαρεί.

UPDATED OCTOBER 11, 2016

εικόνα άρθρου

Τα μάρμαρα και τα άλλα φυσικά πετρώματα είναι ανώτερα από τα τεχνητά διακοσμητικά πετρώματα, γιατί προσφέρουν στο χώρο που τοποθετούνται την αναντικατάστατη φυσική ομορφιά. Όμως, για να διατηρηθεί αυτή η ομορφιά και λάμψη, πρέπει τα φυσικά διακοσμητικά πετρώματα μετά την τοποθέτησή τους να φροντίζονται, να καθαρίζονται συστηματικά και να προστατεύονται επιφανειακά με ειδικά υλικά. Έτσι, αποκτούν μεγαλύτερη αντοχή στο χρόνο και κερδίζουν όλο και περισσότερους καταναλωτές.

Ένας τομέας που βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη τα τελευταία χρόνια είναι αυτός της προστασίας, συντήρησης και καθαρισμού των μαρμάρων, εργασίες που είναι ιδιαίτερα αναγκαίες στη σημερινή εποχή που η ατμόσφαιρα είναι κορεσμένη από την αστική και βιομηχανική μόλυνση. Οι σπουδαιότεροι εξωτερικοί παράγοντες καταστροφής των μαρμάρων είναι η όξινη βροχή των πόλεων, ο παγετός και οι ημερήσιες θερμοκρασιακές μεταβολές. Η ορυκτοχημική σύσταση και από τις φυσικομηχανικές ιδιότητες η υδαταπορροφητικότητα , ο συντελεστής θερμικής διαστολής και η αντοχή στα αραιά διαλύματα οξέων, καθορίζουν κυρίως την αντοχή κάθε μαρμάρου στους παραπάνω παράγοντες. Γενικά, για τις εξωτερικές επενδύσεις πρέπει να αποφεύγονται μάρμαρα με μεγάλο πορώδες, γιατί καταστρέφονται πιο εύκολα από τον παγετό.
Συνήθως, τα μονόμικτα πετρώματα είναι πιο ανθεκτικά από τα πολύμικτα τα οποία καταστρέφονται πιο γρήγορα στις απότομες ημερήσιες θερμοκρασιακές μεταβολές εξαιτίας του διαφορετικού συντελεστή θερμικής διαστολής των ορυκτών τους. Επίσης, τα μάρμαρα που περιέχουν άλλα ορυκτά, είτε με μορφή φλεβιδίων (π.χ. χαλαζίας, αδροκρυσταλλικός ασβεστίτης κ.ά.), είτε με μορφή εγκλεισμάτων (π.χ. αργιλικά ορυκτά κ.ά.), είναι πιο ευπαθή στις θερμοκρασιακές μεταβολές και στη διάβρωση από τη βροχή.

Επίσης, για τη συντήρηση και την προστασία των μαρμάρινων ή άλλων μνημείων της αρχαιότητας, σημαντικό ρόλο στην επιλογή των υλικών καθαρισμού τους (π.χ. επιθέματα γύψου, κιμωλίας, σεπιολίτη, λευκαντικά γαζολίνης, υπεροξείδο του υδρογόνου, μη ιοντικά απορρυπαντικά κ.λ.π.), παίζει η ορυκτοχημική σύσταση κάθε μαρμάρου.

Εξειδικευμένες εταιρίες παράγουν ολόκληρες σειρές υλικών για τον καθαρισμό, την αφαίρεση λεκέδων, τη στίλβωση και την προστασία των μαρμάρων. Αυτά τα υλικά έχουν ως βάση το νερό και εξασφαλίζουν πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα. Χρησιμοποιούνται διαδοχικά το ένα μετά το άλλο με μια καθορισμένη σειρά και όλη η διαδικασία περιλαμβάνει συγκεκριμένα στάδια που είναι όλα απαραίτητα για να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα. Έτσι, στην αρχή η λερωμένη επιφάνεια τρίβεται καλά με διάφορους διαμαντοτροχούς που αρχίζουν από Νο 1 και φτάνουν μέχρι Νο 6. Στη συνέχεια η μαρμάρινη επιφάνεια καθαρίζεται με άλλο υλικό και επαλείφεται με αλοιφή Νο 1. Μετά πλένεται με νερό και επαλείφεται με αλοιφή Νο 2 που επίσης αφαιρείται με νερό για να ακολουθήσει η εφαρμογή του τελικού προστατευτικού υλικού. Το υλικό αυτό είναι απαραίτητο, γιατί στεγανοποιεί την επιφάνεια του μαρμάρου και την προστατεύει από κάθε είδους λεκέδες. Τέλος, οι προστατευτικές εργασίες ολοκληρώνονται με την επάλειψη της επιφάνειας με ειδικό κερί που προσδίδει σ’ αυτή μεγάλη λάμψη και γυαλάδα.

Σύγχρονες μηχανές κρυσταλλοποίησης με υλικά ειδικών προδιαγραφών που επιδρούν σε κάθε δάπεδο, δημιουργούν μια νέα επιφάνεια λεπτοκρυστάλλων μεγάλης λαμπερότητας και υψηλής αντοχής στην τριβή. Τα τελευταία χρόνια οι φυσικομηχανικές ιδιότητες των μαρμάρων παίρνονται υπόψη και για την επιλογή των υλικών συγκόλλησης (π.χ. τσιμεντοκονιάματα, κόλλες δύο συστατικών, ρητίνες, ακρυλικά, σιλικόνες κ.λ.π.), αλλά και για να επιλέγουν άλλα υλικά που μπορούν να συνδυαστούν με το μάρμαρο (π.χ. μπετόν, γυαλί, μέταλλο κ.λ.π.). Τα περισσότερα υλικά συγκόλλησης (π.χ. Laticrete, Megapoxy κ.ά.) χρησιμοποιούνται ως προσθετικά σε άμμο και τσιμέντο. Πλεονεκτήματά τους είναι η τεράστια συγκολλητική δύναμη, η εξασφάλιση ηχομόνωσης και θερμομόνωσης, η αντοχή στο χρόνο και στις μεγάλες θερμοκρασιακές μεταβολές, η μεγαλύτερη αντοχή σε σεισμούς και το φτηνότερο κόστος από μηχανικά μέσα. Τέλος σημειώνεται, ότι τα υλικά συγκόλλησης δεν πρέπει να κιτρινίζουν το μάρμαρο με την πάροδο του χρόνου.
Πολλά μάρμαρα εξαιτίας των λεπτών σχισμών ή ρωγμώσεων που πιθανόν να έχουν, κατά τη διάρκεια της κατεργασίας τους θραύονται αφήνοντας πολλά απορρίμματα. Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με χρήση ειδικών συγκολλητικών υλικών ή ρητινών.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα;;; Καλέστε μας στο 210-6827496 ή επισκεφτείτε κάποια από τα παρακάτω κοινωνικά δίκτυα για να βρείτε περισσότερες φωτογραφίες και πληροφορίες.
Πηγή: Μάρμαρα Νικολάκη