gethouse logo
Real estate Διαχείριση ακινήτων - Κύρκος & Συνεργάτες
Οπλ. Πουτέτση 22, Ιωάννινα 45333
Τηλ. 26510 71116
e-mail: info@gethouse.gr

Επισκευές στην κουζίνα

Μικροκατασκευές και μερεμέτια

Λειτουργική κουζίνα

H ζωή στην κουζίνα μπορεί να γίνει πολύ πιο εύκολη.

Ενας τέλειος χώρος εργασίας στην κουζίνα χαρακτηρίζεται από τρία κυρίως πράγματα. Πρώτο: όλες οι ηλεκτρικές συσκευές που χρησιμοποιείτε για την προετοιμασία και το μαγείρεμα των φαγητών πρέπει να είναι εύκολα προσβάσιμες. Δεύτερο: η διάταξη της ηλεκτρικής κουζίνας του πάγκου εργασίας και του νεροχύτη να είναι σε σειρά που ανταποκρίνεται στην κανονική ροή των εργασιών. Τρίτο: ολόκληρος ο χώρος εργασίας να καθαρίζεται όσο γίνεται πιο εύκολα και να αντέχει στις ταλαιπωρίες.

εικόνα άρθρου

Κάποια βήματα αναβάθμισης της κουζίνας σας, με τους τρόπους που σας προτείνονται, η όλη διαδικασία δε θα απαιτήσει ούτε πολλά έξοδα ούτε πολλές γνώσεις.

Σας παρουσιάζεται πώς θα έχετε έναν καινούριο πάγκο εργασίας, χωρίς φυσικά να παραλείπονται οι οδηγίες για την τοποθέτηση του νέου νεροχύτη, πώς θα βελτιώσετε ορισμένες επενδύσεις προσθέτοντας και εντυπωσιακό φωτισμό και πώς θα έχετε περισσότερη άνεση κινήσεων με ένα δοχείο απορριμμάτων νέου συστήματος.


Πάγκος από μασίφ ξύλο

Ίσως προτιμήσετε να βάλετε ένα καπάκι από μασίφ ξύλο αντί του επιστρωμένου με συνθετικό υλικό. Καταλληλότερο θεωρείται το συγκολλητό φύλλο οξιάς. Είναι μια όμορφη εναλλακτική λύση, που όμως θέλει κάποια προετοιμασία για να αντέξει ο πάγκος σας στις κακουχίες της κουζίνας. Το καλύτερο μέσο προστασίας και περιποίησης του καινούριου ξύλινου καπακιού είναι μερικά περάσματα όλων των επιφανειών -πάνω, κάτω και περιμετρικά- με το κατάλληλο ξυλουργικό λάδι. Μετά από κάθε πέρασμα, αφήνετε να περάσουν 10 λεπτά για να απορροφηθεί, σκουπίζετε με ένα πανί το λάδι που πλεονάζει και, όταν οι επιφάνειες στεγνώσουν, λειαίνετε ελαφρά με πολύ ψιλό ατσαλόμαλλο. Τον αρμό γύρω από το νεροχύτη τον κλείνετε με σιλικόνη. Το πλεονέκτημα της επεξεργασίας με λάδι είναι ότι οι λεκέδες μπορούν να απομακρυνθούν με λίγο τοπικό τρίψιμο.


Προετοιμάστε τη θέση της νέας κουζίνας

Στα πλαίσια της γενικής αναβάθμισης, πρέπει ίσως να προβλέψετε και τον εκσυγχρονισμό των ηλεκτρικών συ-σκευών. Είναι ευκαιρία. Οπωσδήποτε μια παλιά ηλεκτρική κουζίνα δεν είναι μόνο τεχνολογικά ξεπερασμένη, αλλά δε στέκει και εμφανισιακά. Προσοχή: μακριά από ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις και συνδέσεις. Αυτές είναι δουλειές για επαγγελματίες. Εσείς μπορείτε μόνο να ετοιμάσετε τη θέση για τον εντοιχισμό της και την ενσωμάτωσή της στο υπόλοιπο σύστημα. Υπολογίστε περιμετρικά έναν «αέρα» 5 χλσ. περίπου μεταξύ της κουζίνας και του ανοίγματος. Τα κενά θα καλυφθούν, μετά την τοποθέτηση, με λεπτά ξύλινα προφίλ.


Για κρεμάσματα στον τοίχο

Τα έτοιμα συστήματα ανάρτησης μαγειρικών σκευών στοιχίζουν αρκετά και είναι τυποποιημένα σε ορισμένες διαστάσεις. Παρακάτω σας προτείνεται αυτή η πολύ εύκολη και πάμφθηνη κατασκευή για να κρεμάτε όλα σας τα σύνεργα, σε όσο μήκος θέλετε.

Βασικό στοιχείο είναι ένας πήχης (ή λωρίδα κοντραπλακέ) με πλάτος πέντε εκατοστά και πάχος τρία. Ανοίγετε τρύπες σε κανονικές αποστάσεις και κολλάτε μέσα κομματάκια από βέργα αλουμινένια, διαμέτρου 6 χιλιοστών.

Αυτά είναι τα κρεμαστάρια για τα σύνεργα που οι λαβές τους έχουν τρύπα ή θηλιά. Για τις κουτάλες που έχουν γυριστή λαβή, θα κολλήσετε με ενισχυμένη ταινία διπλής όψεως (καθρεφτών) μια αλουμινένια λάμα, που να προεξέχει στο πάνω μέρος περίπου 1 εκ.Την ξύλινη βάση τη λειαίνετε καλά και τη βάφετε ή τη βερνικώνετε.

Βήματα

Ανανέωση πάγκου εργασίας και νεροχύτη
Στο πρώτο στάδιο της αναμόρφωσης της κουζίνας πετάχτηκε ο πολύ μεγάλος παλιός νεροχύτης και στον από κάτω χώρο τοποθετήθηκαν δύο ντουλαπάκια, το ένα συνοδεύοντας τον καινούριο νεροχύτη και το άλλο αξιοποιώντας την έως τώρα αχρησιμοποίητη εσοχή. Σημαντικό: όλα τα κάτω ντουλάπια θα πρέπει να έχουν το ίδιο ύψος, έτσι ώστε ο καινούριος πάγκος εργασίας να βρει μια επίπεδη στερεή βάση κατά την τοποθέτησή του.

Αν δεν έχετε προγραμματίσει αγορά νέας ηλεκτρικής κουζίνας, μπορείτε να ενσωματώσετε την παλιά, προσέχοντας απλά το ύψος. Καπάκι πάγκου κουζίνας επιστρωμένο με συνθετικά υλικά θα βρείτε στα μεγάλα τεχνικά πολυκαταστήματα, όπου και μπορούν να σας το κόψουν με ακρίβεια στο μήκος που θέλετε. Το άνοιγμα για το νεροχύτη θα γίνει από εσάς. Το κόβετε από την επάνω πλευρά γιατί αν πριονίσετε από την κάτω πλευρά μπορεί να έχετε αποκλίσεις κάποιων χιλιοστών. Αγοράζοντας το νεροχύτη, βεβαιωθείτε ότι υπάρχει ήδη η τρύπα για την μπαταρία.
Δύο συμπληρωματικά κάτω ντουλάπια με πλάτος 50 και 60 εκ. διευκόλυναν την αξιοποίηση του χώρου και την επέκταση του πάγκου εργασίας.

εικόνα άρθρου

Οι παλιές ηλεκτρικές κουζίνες έχουν ύψος 85 εκ. ενώ οι σύγχρονες 90 εκ. Αυτήν τη διαφορά την ισοσταθμίζετε βάζοντας κάτω από την κουζίνα μία ξυλόπλακα ίδια με του πάγκου εργασίας (4 εκ.), στην οποία έχετε κολλήσει και τσόχινα πατάκια (1 εκ.). Μία μπάζα αργότερα θα τα κρύψει όλα.

1. Ευθυγραμμίστε τα κάτω ντουλάπια με σφιγκτήρες και βιδώστε τα μεταξύ τους μέσω των τοιχωμάτων.
2. Για την τοποθέτηση του νεροχύτη, κόβετε λίγο τους οριζόντιους πήχεις του κάτω ντουλαπιού. Παίρνετε τα μέτρα από το νεροχύτη συναρμολογημένο.
3. Κολλήστε αυτοκόλλητη ταινία στην πάνω πλευρά του πάγκου εργασίας και σχεδιάστε το περίγραμμα του νεροχύτη. Στις τέσσερις γωνίες ανοίξτε τρύπες 10 χλσ.
4. Κόψτε με τη σέγα κατά μήκος των σχεδιασμένων γραμμών, από τρύπα σε τρύπα. Σταθεροποιήστε το απόκομμα πριν το τελευταίο κόψιμο, για να μη σπάσει.
5. Καλύψτε τις κομμένες άκρες με σιλικόνη. Φορέστε προστατευτικό γάντι και επαλείψτε βουτώντας πρώτα το δάχτυλό σας σε απορρυπαντικό.
6. Πριν τοποθετήσετε το νεροχύτη, εγκαταστήστε τα στοιχεία της αποχέτευσης...
7. ... και τον εξοπλισμό του νεροχύτη.
8. Περάστε το νεροχύτη στο άνοιγμα και αναποδογυρίστε το καπάκι του πάγκου για να τον βιδώσετε από την κάτω πλευρά. Βιδώστε τα άγκιστρα πολύ γερά, με το χέρι (όχι με επαναφορτιζόμενο δραπανοκατσάβιδο).
9. Περάστε με σιλικόνη τον περιμετρικό αρμό μεταξύ νεροχύτη και καπακιού.
10. Κολλήστε την ειδική καλυπτική ταινία στις άκρες του καπακιού. Την ταινία τη σιδερώνετε, με το σίδερο στη μεσαία σκάλα, την πρεσάρετε με έναν ξύλινο τάκο και «κουρεύετε» τις προεξοχές με ένα κοφτερό σκαρπέλο.Λειαίνετε ελαφρά τις κώχεςμε ψιλό γυαλόχαρτο.
11. Η σύνδεση του πάγκου με τα κάτω ντουλάπια γίνεται με βίδωμα από κάτω. Βιδώνετε τους οριζόντιους πήχεις των ντουλαπιών στην κάτω πλευρά του καπακιού.
12. Αν ο αρμός του πάγκου με τον τοίχο (ή τα πλακάκια) είναι ίσιος και ομαλός, περνάτε σιλικόνη, αφού «μασκάρετε» τις δύο πλευρές κατά μήκοςμε αυτοκόλλητη ταινία.
13. Αν ο αρμός δεν είναι ομαλός και αφήνει κενά επειδή ο τοίχος είναι παράγωνος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αρμοκάλυπτρα. Προσέξτε όμως κατά την τοποθέτησή τους, σε ανομοιόμορφες επιφάνειες οι αυτοκόλλητες ταινίες δεν πιάνουν. Στερεώστε τα με βίδες και ούπατ.

εικόνα άρθρου

Νέα επένδυση με κρυφό φωτισμό

Φυσικά, ο τοίχος πάνω από τον καινούριο πάγκο και τον κατάλληλο νεροχύτη θέλει και αυτός κάποια μετασκευή. Μια επιφάνεια με παλιομοδίτικα πλακάκια χαλάει την εικόνα. Δε χρειάζεται να τα ξηλώσετε, μπορούν εύκολα να καλυφθούν. Θυσιάζοντας τρία εκατοστά μόνο από το βάθος του πάγκου εργασίας, δημιουργείτε ένα λεπτό πλαίσιο και κρύβετε τα αντιαισθητικά πλακάκια πίσω από ένα παραπέτασμα σατιναρισμένου γυαλιού, που επιπλέον φωτίζεται εσωτερικά. Στο πάνω μέρος, η επένδυση κλείνει με ένα πρακτικό ράφι.

1. Στερεώνετε στον πάγκο εργασίας ένα αλουμινένιο προφίλ διατομής U με αυτοκόλλητη ταινία διπλής όψεως. Πίσω από αυτό, στερεώνετε στον τοίχο το σωλήνα φωτισμού.
2. Στον τοίχο βιδώνετε ξύλινα πηχάκια με πατούρες, για τη στήριξη των τζαμιών. Τις αποστάσεις μεταξύ τους θα τις υπολογίσετε με βάση τα τζάμια. Χρωματίστε τα πηχάκια με ασημί χρώμα πριν τα βιδώσετε.
3. Τοποθετήστε τα τζάμια στο αλουμινένιο προφίλ και τις πατούρες. Στερεώστε τα με αλουμινένιες λάμες που θα βιδώσετε στα ξύλινα πηχάκια, αφού τις έχετε προτρυπήσει.

Ένα σωληνωτό φωτιστικό διατρέχει απ’ άκρη σ’ άκρη όλο το μήκος του πάγκου, τοποθετημένο πίσω από το αλουμινένιο προφίλ που συγκρατεί τα τζάμια